Τζορτζ Τσούνης: «ΗΠΑ – Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να είναι φίλοι στο Αιγαίο»

«Δεν υπάρχουν λόγοι να μην είμαστε φίλοι» ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης μίλησε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά στους εκπροσώπους της ναυτιλιακής κοινότητας, και ανέφερε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι για τη σταθερότητα στην περιοχή.

propoli

Ο κ. Τσούνης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην σχέση Ελλάδος – Τουρκίας – ΗΠΑ, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου στο protothema.gr, ανέφερε ότι πρέπει να είναι όλοι φίλοι στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Τσούνης αποθέωσε την ελληνόκτητη ναυτιλία και την ελληνική οικονομία η οποία όπως είπε ηγείται της ευρωπαϊκής τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ τρέφουν πολύ μεγάλο σεβασμό προς τη χώρα μας.

Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και γιατί οι ΗΠΑ δεν φροντίζουν να καταστήσουν κυρίαρχη δύναμη την Ελλάδα στο Αιγαίο, απάντησε ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι, ώστε να φέρουν τη σταθερότητα στην περιοχή μαζί με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Τσούνης δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν λόγοι να μην είμαστε φίλοι. ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία πρέπει να είναι φίλοι στην περιοχή. Το 65% των Ελλήνων δεν βλέπει ως εχθρό την Τουρκία και το 65% των Τούρκων δεν βλέπει ως εχθρό την Ελλάδα» και συνέχισε:

«Η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα για την αμυντική της θωράκιση. Εμείς ως διπλωμάτες έχουμε ως έργο μας τη δημιουργία γεφυρών και να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες. Όπως αγαπώ τα παιδιά των ΗΠΑ, αγαπάω τα παιδιά της Ελλάδας και τα παιδιά της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Κάνουμε πράγματα σε διπλωματικό επίπεδο τα οποία δεν μπορώ να σας πω» και προσέθεσε: «Είναι απίστευτος ο σεβασμός που έχουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα».

Επίσης μίλησε και για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Google και τη Microsoft.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και υπογράμμισε ότι όταν γίνει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η χώρα μας θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο μέσω της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δείτε επίσης: Τουρκική προκλητικότητα: Στις 30 σήμερα οι παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

Loading