Τους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κάνουν ενστάσεις και διορθώσεις για τις επιδοτήσεις περιγράφει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων.
Μεταξύ άλλων, απαντώνται απορίες για τα λάθη που προέκυψαν από τους ελέγχους μέσω monitoring, καθώς και σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι έλαβαν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν. Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, οι ερωτοαπαντήσεις θα εμπλουτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:
1. Πληρώθηκα λιγότερα από όσα μου αναλογούν με βάση τα στρέμματα που καλλιεργώ λόγω λαθών, που προέκυψαν μετά τον έλεγχο μέσω δορυφόρου (monitoring). Τι πρέπει να κάνω;
Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση, διασφαλίζοντας ότι το σύνολο των παραγωγών της Επικράτειας ελέγχονται βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Επομένως, οι παραγωγοί πρέπει να προβούν σε ενέργειες για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες διορθώσεις σχετικά με αγροτεμάχια στα οποία δεν ανιχνεύθηκε η απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα.
Το σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 είναι ανοικτό έως 24/12, προκειμένου οι παραγωγοί να πραγματοποιήσουν διορθώσεις στα αγροτεμάχιά τους. Για όσους δεν προλάβουν, θα υπάρξουν νέες ημερομηνίες διορθώσεων στις αρχές του 2026.
2. Είμαι κτηνοτρόφος. Πήρα προκαταβολή βασικής ενίσχυσης μικρότερη από αυτή που περίμενα. Τι πρέπει να κάνω; Θα γίνει το ίδιο και με την εξισωτική ενίσχυση;
Η πληρωμή των κτηνοτρόφων εξετάζεται με βάση τα παραγωγικά κριτήρια (γάλα, κρέας, ζωοτροφές, Ε1), και θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή εντός Δεκεμβρίου για να αντιμετωπιστούν αδικίες που προέκυψαν σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες για κτηνοτρόφους με διαπιστωμένη παραγωγή.
Θα ανακοινωθεί σύντομα διαδικασία ενστάσεων από 10/01/2026 – 31/01/2026, κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να δηλώσουν όλα τα τιμολόγια κρέατος και γάλακτος.
Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, το σύστημα θα ανοίξει προκειμένου να δηλωθεί η απαραίτητη πληροφορία, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι.
3. Δεν έχω Κ.Α.Ε.Κ. (Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου), ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου). Τι κάνω;
Οι παραγωγοί που καλλιεργούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας εκκλησιών ή δημοσίου θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αφού ολοκληρωθούν οι πληρωμές, θα είναι δυνατή η υποβολή διορθώσεων από τους παραγωγούς.
ΣΗΜ.: Η πλειονότητα θα πληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025, και οι υπόλοιποι σε επόμενη πληρωμή.
Από το 2023, η ελάχιστη καταβολή άμεσων ενισχύσεων ετησίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μειώθηκε από 250 στα 150 ευρώ, και δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
