ΥΠΕΝ για Έβρο: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στη δασική περιοχή

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός των συνόρων της περιοχής που επλήγη από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, γνωστή ως δασική καμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: 

propoli

«Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατόπιν τούτων, με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.

  • 1. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.
  • 2. Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης

Μαρινάκης στον Realfm 97,8 για Έβρο: «Η συγκεκριμένη αδειοδότηση ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές»

Νωρίτερα σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 και αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με την άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για αιολικά εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», τόνισε: ,

«Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Έβρο, ωστόσο όπως θα προκύψει και από την ανακοίνωση, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες θα υπάρχει οριζόντια απόφαση συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές δραστηριότητες. Καλό θα είναι να δούμε αναλυτικά την ανακοίνωση για να μην υπάρχει παρερμηνεία μιας δεδομένης διάταξης ότι περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές δεν μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε αυτές ανεμογεννήτριες. Θα το κάνει σαφές το υπουργείο με μια οριζόντια απόφαση για να μην υπάρχει παρερμηνεία».

Δείτε επίσης: Διαδοχικά 112 για επικίνδυνα φαινόμενα σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο

Loading