Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2026

Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2026

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μεταξύ των 287 υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης 2026, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 208 άτομα και 79 οργανισμοί, με τον Χάρπβικεν να επισημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν προταθεί πέρυσι. Η ανανέωση των υποψηφίων είναι εντυπωσιακή, δήλωσε ο Χάρπβικεν, που ανέλαβε τη θέση του τον Ιανουάριο του 2025.

Αν και οι συγκρούσεις παγκοσμίως αυξάνονται και η διεθνής συνεργασία αντιμετωπίζει προκλήσεις, το Νόμπελ Ειρήνης διατηρεί τη σημασία του, σύμφωνα με τον Χάρπβικεν, ο οποίος τόνισε ότι η δουλειά που γίνεται είναι εξίσου σημαντική.

Η πιθανότητα υποψηφιότητας του Τραμπ προέρχεται από δηλώσεις ηγετών της Καμπότζης, του Ισραήλ και του Πακιστάν, αν και η επιβεβαίωση παραμένει αδύνατη καθώς ο κατάλογος των υποψηφίων είναι μυστικός εδώ και 50 χρόνια. Αξιοσημείωτοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν την Αμερικανίδα γερουσιάστρια Λίζα Μουρκόφσκι και την Άγια Κεμνιτς από τη Δανία.

Η Επιτροπή Νόμπελ ανησυχεί επίσης για την κατάσταση της υγείας της Ναργκίς Μοχαμαντί, της Ιρανής ακτιβίστριας που βραβεύτηκε το 2023, καθώς υποστηρικτές της αναφέρουν ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο.

Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου, με την τελετή απονομής να προγραμματίζεται για τις 10 Δεκεμβρίου.

Loading

Play