Πώς μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν μια εμβληματική προσωπικότητα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, με απλότητα και προσιτότητα; Το βιβλίο «Μία μέρα με τον Μίκη» του Μηνά Βιντιάδη (Ελληνοεκδοτική, 2026), με εικονογράφηση από τον Βασίλη Γρίβα, προσφέρει μια ζωντανή αφήγηση που συνδυάζει γνώση και συναίσθημα, μιλώντας για τον Θεοδωράκη με καθημερινό τόνο.
Ο Βιντιάδης επιλέγει δύο νεαρούς ρεπόρτερ, τη Μυρτώ και τον Οδυσσέα, από τη σχολική εφημερίδα «Πρώτο θρανίο», οι οποίοι επισκέπτονται τον Θεοδωράκη στο σπίτι του και του παίρνουν συνέντευξη. Η συζήτηση καλύπτει τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια, τις σπουδές και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία, προσφέροντας ρυθμό και άμεση επικοινωνία.
Η εικονογράφηση του Γρίβα ενισχύει την αφήγηση με καθαρά και φωτεινά στοιχεία, βοηθώντας τους νεαρούς αναγνώστες να κατανοήσουν τον κόσμο του Θεοδωράκη. Οι εικόνες δεν είναι απλώς διακοσμητικές, αλλά υποστηρίζουν την παιδαγωγική διάσταση του βιβλίου.
Το βιβλίο στοχεύει να γνωρίσει τα παιδιά με σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, συνδέοντας την ιστορία του Θεοδωράκη με ζητήματα πολιτιστικής ταυτότητας και δημοκρατίας. Ο Μηνάς Βιντιάδης, με την πλούσια δημοσιογραφική του εμπειρία, δημιουργεί ένα έργο που γεφυρώνει τις γενιές με την ελληνική μουσική κληρονομιά.
![]()

