Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο από την οδική κυκλοφορία μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.
Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα στη Δανία, ηλικίας άνω των 40 ετών, που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Ο θόρυβος ορίστηκε στα 60 ντεσιμπέλ και υπολογίστηκε με βάση τις διευθύνσεις διαμονής των συμμετεχόντων σε πέντε διαφορετικά έτη. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου είναι πιο συχνά μοναχικοί, με χαμηλότερο εισόδημα και ζουν σε περιοχές με λιγότερους χώρους πρασίνου και υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η μελέτη έλαβε υπόψη κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο των δρόμων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον. Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με επίμονο θόρυβο, ακόμη και τη νύχτα, αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου και αυξημένα επίπεδα στρες. Αντίθετα, όσοι διαμένουν σε ήσυχες περιοχές έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ησυχίας στις γειτονιές, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στον αστικό σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών.
![]()
