Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησαν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και πώληση πλαστών έργων τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ταυτόχρονα σε περιοχές του λεκανοπεδίου, 13 άτομα, μέλη της οργάνωσης, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ακόμη ένα και αναζητείται.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη απάτη, κατ’ εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα σε εμπορική κλίμακα και από υπαίτιο ιδιαίτερα επικίνδυνο, κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση μνημείων, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε συγκεκαλυμμένη έρευνα από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια της οποίας μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα προχωρούσαν σε τρεις αγοραπωλησίες πλαστών έργων τέχνης. Η πρώτη αφορούσε αγοραπωλησία 25.000.000 ευρώ για πίνακα του Picasso, ο οποίος απεικόνιζε μία γυναικεία μορφή, η δεύτερη αφορούσε αγορά 6 αντικειμένων (δυο πίνακες του Πόλοκ, έναν πίνακα του Κλοντ Μονέ και 3 θρησκευτικές εικόνες) στην τιμή των 100.000 ευρώ και η τρίτη αγοραπωλησία 7 αντικειμένων (5 πίνακες του ζωγράφου Παρθένη και 2 θρησκευτικές εικόνες) στην τιμή των 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2025, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, δομημένη και με διαρκή δράση και με τη χρήση κατάλληλης υποδομής (πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με δυο φούρνους παλαίωσης, μπογιές, παλέτες, πινέλα κ.λπ.) προέβαιναν:
– στην κατασκευή πλαστών πινάκων ζωγραφικής, ξένων ζωγράφων διεθνούς φήμης και Ελλήνων, έργα των οποίων έχουν αναγνωρισθεί ως μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων,
– στην κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών γνησιότητας, χρησιμοποιώντας πλαστές σφραγίδες και
– στη διάθεση των «έργων» ως γνήσια, μέσω μελών της οργάνωσης που διατηρούσαν καταστήματα εμπορίας μεταχειρισμένων ειδών και αντικών.
Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους. Συγκεκριμένα:
– 2 διευθύνοντες την οργάνωση (63 και 37 ετών) προέβαιναν από κοινού στην κατασκευή πλαστών έργων τέχνης διαφόρων Ελλήνων ζωγράφων (π.χ. Παρθένη, Θεόφιλο) και ξένων καλλιτεχνών (π.χ. Monet, Picasso, Van Gogh) και στην δημιουργία πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία μετέπειτα διακινούσαν μέσω έτερων μελών της οργάνωσης.
Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους σε περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
– πίνακας ζωγραφικής σε σταθερό υπόστρωμα, με την υπογραφή Picasso 1965,
– 204 πίνακες ζωγραφικής διαφόρων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων,
– 19 θρησκευτικές εικόνες ζωγραφικής,
– 2.087 νομίσματα από αρχαίες ελληνικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές περιόδους,
– 3 μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) και 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ