Την ικανοποίησή του για την επιστροφή της μελέτης χωροθέτησης της εισόδου και των εργοταξιακών εγκαταστάσεων του σταθμού «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 του Μετρό εξέφρασε με ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κάνοντας λόγο για δικαίωση των θέσεων του Δήμου Αθηναίων.
Όπως σημειώνει, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε να προστατευθεί το πάρκο Ριζάρη, για το οποίο ο δήμος είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό του έργου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Χάρη Δούκα:
«Το πάρκο Ριζάρη μπορεί να σωθεί.
Το μπλόκο στη μελέτη χωροθέτησης της εισόδου του σταθμού και των εργοταξιακών εγκαταστάσεων για τον σταθμό «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 του Μετρό αποτελεί δικαίωση.
Ο Δήμος Αθηναίων από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει:
Η προτεινόμενη χωροθέτηση στο Πάρκο Ριζάρη που θα οδηγούσε σε κατάληψη της οδού Ριζάρη με την πρόκληση ενός μονίμου κυκλοφοριακού χάους στην περιοχή, αλλά και την καταστροφή δεκάδων αιωνόβιων δέντρων είναι λάθος.
Καταθέσαμε ένσταση, εισηγηθήκαμε και πετύχαμε αρνητική γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, ζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις και επιμείναμε στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος τελικά επέστρεψε τη μελέτη στην «Ελληνικό Μετρό», ζητώντας «τη βέλτιστη χωροθέτηση της εισόδου του σταθμού και των εργοταξιακών εγκαταστάσεων», αλλά και «τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατόν των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή».
Το Μετρό είναι ένα αναγκαίο, φιλοπεριβαλλοντικό μέσο που η Αθήνα χρειάζεται.
Δεν θα δεχτούμε όμως να γίνει σε βάρος του δημόσιου χώρου, του πρασίνου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων».
![]()

