Διεθνής ανησυχία για τις εκτελέσεις στο Ιράν μετά τον απαγχονισμό δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεία

Διεθνής ανησυχία για τις εκτελέσεις στο Ιράν μετά τον απαγχονισμό δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεία

Δύο Ιρανοί υπήκοοι εκτελέστηκαν στο Ιράν, αφού καταδικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και για μεταφορά πληροφοριών σχετικά με ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars και το δικαστικό μέσο ενημέρωσης Mizan.

Όπως μετέδωσαν οι ιρανικές αρχές, οι Ομίντ Μπεχζάντ και Πουριά Σαφβάτ απαγχονίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, καθώς φέρεται να είχαν διαβιβάσει σε πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ τις συντεταγμένες στρατιωτικών και εγκαταστάσεων ασφαλείας.

Το Mizan ανέφερε ότι οι δύο άνδρες είχαν καταδικαστεί για «κατασκοπεία και συνεργασία με το σιωνιστικό καθεστώς», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο σύλληψής τους ή τις διαδικασίες της δίκης τους.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, οι καταδίκες συνδέονταν με κατηγορίες κατασκοπείας κατά τη διάρκεια πρόσφατων συγκρούσεων, μεταξύ άλλων και του πολέμου που ξεκίνησε μετά τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς και προηγούμενης σύγκρουσης τον Ιούνιο του 2025.

Διεθνής ανησυχία για την αύξηση των εκτελέσεων

Η εκτέλεση των δύο ανδρών σημειώνεται σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς κριτικής για τη χρήση της θανατικής ποινής από τις ιρανικές αρχές.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ιράν κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των εκτελέσεων, μετά την Κίνα.

Οι οργανώσεις Human Rights in Iran και Together Against the Death Penalty (ECPM) αναφέρουν ότι το 2025 οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 1.639 ανθρώπους, τον υψηλότερο αριθμό από το 1989.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «κλιμάκωση» των εκτελέσεων στο Ιράν, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης δύο ακόμη ανδρών που είχαν συμμετάσχει στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του χειμώνα.

Loading

Play