Δημιουργία πολιτιστικών γέφυρων: Η Λίνα Μενδώνη συναντά τους Μαροκινούς αξιωματούχους

Δημιουργία πολιτιστικών γέφυρων: Η Λίνα Μενδώνη συναντά τους Μαροκινούς αξιωματούχους

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον André Azoulay, ανώτερο σύμβουλο του βασιλιά του Μαρόκου, και τον Lahcen Essaadi, υπουργό Χειροτεχνίας του Μαρόκου. Στη συνάντηση, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου, με στόχο την καλλιέργεια ενός πεδίου ανταλλαγών και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να αναπτύξουν ένα ευρύ και ουσιαστικό πλέγμα συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού, τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά όσο και στη σύγχρονη δημιουργία. Στη διάρκεια της συζήτησης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, καθώς και η προοπτική κοινών ανασκαφών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης μιας κοινής έκθεσης που θα εστιάζει στις φοινικικές επιρροές, προκειμένου να αναδειχθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Σημαντική ήταν και η συζήτηση για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της χειροτεχνίας, με ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, καθώς το Μαρόκο έχει μακρά παράδοση σε διάφορες μορφές τέχνης.

Η υπουργός επισήμανε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως η διάβρωση και η ερημοποίηση, και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, εξετάστηκαν συνεργασίες σε τομείς όπως η μουσική και οι παραστατικές τέχνες.

Στο τέλος της συνάντησης, προτάθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, το οποίο έγινε αποδεκτό από τη μαροκινή πλευρά, ενισχύοντας τη βούληση για μια σταθερή πολιτιστική συνεργασία. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της «Μαροκινής Εβδομάδας», που διεξάγεται στο Πάρκο Κηφισιάς, με στόχο την προβολή του πολιτισμού του Μαρόκου.

Loading

Play