Έρευνα για Θεσσαλονίκη: Από τις 1,6 εκατομμύρια μετακινήσεις μόνο το 15% γίνεται με αστικές συγκοινωνίες

Το βασικό πρόβλημα που ανέδειξε η Μελέτη είναι η εκτεταμένη χρήση του ΙΧ στις μετακινήσεις

Η κυκλοφοριακή μελέτη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι αποκαλυπτική και ως προς τις μετακινήσεις μας καθημερινά στην πόλη.

propoli

Το βασικό πρόβλημα που ανέδειξε η Μελέτη είναι η εκτεταμένη χρήση του ΙΧ στις μετακινήσεις και το πολύ χαμηλό ποσοστό μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα από τις 1,6 εκατομμύρια μετακινήσεις, ημερησίως, μόνο το 15% γίνεται με αστικές συγκοινωνίες. Το 51% μετακινείται με ΙΧ, ενώ το 25% μετακινείται πεζή.

Για ποιο σκοπό μετακινούνται οι περισσότεροι; Σύμφωνα με τη μελέτη, το 44% μετακινείται με σκοπό την εργασία του και το 42% κινείται από ή προς το κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, το 35,5% χρησιμοποιεί το ΙΧ για να μεταβεί στην εργασία του και το μέσο ποσό που θα ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει κάποιος για να εξοικονομήσει μία ώρα στις μετακινήσεις του υπολογίστηκε σε 9,15 ευρώ.

Οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική

Από τις 8.700 αφίξεις στην πόλη την ημέρα, από αυτές περίπου το 50% αφορά στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η πλειοψηφία αποχωρεί από το αεροδρόμιο με ΙΧ. Επομένως, η χρήση του μετρό αναμένεται να είναι μικρή. Οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης έχουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Για το λόγο αυτό προκρίνεται η κατά προτεραιότητα επέκταση του Μετρό προς τις Βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης.

Όπως επισημάνθηκε χτες και από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, η Θεσσαλονίκη είναι μία μονοκεντρική πόλη. «Με την ολοκλήρωση του πλέγματος των συγκοινωνιακών παρεμβάσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των μετακινούμενων με Δημόσια Μέσα Μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία) από 15% σε πλέον του 50%. Συνεπώς, θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης. Το βέλτιστο συγκοινωνιακό μοντέλο που προκρίνει η μελέτη για το 2040 προβλέπει ότι περίπου 680.000 επιβάτες την ημέρα θα μετακινούνται με το Μετρό.

Συγκοινωνιακό μοντέλο

Στη γενική συγκοινωνιακή μελέτη εκτιμήθηκαν οι ανάγκες μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη για το 2040 και με βάση το βέλτιστο συγκοινωνιακό μοντέλο προέκυψαν δυο γραμμές μετρό και 44 σταθμοί. To 2040, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μετακινούνται 286.000 επιβάτες την ημέρα με μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Οι ωφέλειες υπολογίστηκαν σε 41 εκ. ευρώ στο οδικό δίκτυο και 125 εκ. ευρώ στα δημόσια έργα ετησίως.

Προτεραιότητα δίνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, σχεδιάστηκε επέκταση του μετρό κι έξω από τον πολεοδομικό ιστό, αλλά και κάλυψη όλης της πόλης με σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες.

Το τελικό συνολικό μήκος γραμμών μετρό θα είναι 48 χλμ. και υπολογίζεται ότι θα δοθεί δυνατότητα εξυπηρέτησης σε 678.000 επιβάτες με μετρό.

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, το σχέδιο για την ανάπτυξη του μετρό περιλαμβάνει:

ΓΡΑΜΜΗ 1

-Βασική γραμμή ΝΣ Σταθμός – Νέα Ελβετία (έναρξη λειτουργίας Νοέμβριος 2024)

-Επέκταση Καλαμαριάς (έναρξη λειτουργίας εντός 2025 στο δεύτερο εξάμηνο)

-Επέκταση προς Σταυρούπολη – Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, με διακλάδωση στην περιοχή του ξενοδοχείου «Καψής»

-Επέκταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κι από εκεί μέχρι τα Τσαΐρια στο ThessIntec

-Αναμονή επέκτασης και προς τη Θέρμη

ΓΡΑΜΜΗ 2:

-Άνω Εύοσμος – Χαριλάου/Πυλαία

-Επέκταση προς ΚΤΕΛ Μακεδονία και Κορδελιό

Οι νέοι σταθμοί έως το 2040

Οι νέοι σταθμοί μετρό στο παραπάνω δίκτυο έως το 2040 χωροθετούνται ως εξής:

-Δεύτερος σταθμός στον Ν.Σ. Σταθμό κι από εκεί για τη ΓΡΑΜΜΗ 2: Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος (πλατεία), Περιφερειακή, Άνω Εύοσμος (Αναξοστάσιο). Επίσης θα υπάρχει δεύτερος κλάδος για το Κορδελιό με σταθμούς σε ΚΤΕΛ Μακεδονία, Επτανήσου, Κορδελιό.

-Επέκταση ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς Νοσοκομεία σταθμοί: Καψής, Νεάπολη, Τερψιθέα, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νοσοκομεία (Αμαξοστάσιο)

-Η ΓΡΑΜΜΗ 2 φεύγει από την Πλατεία Δημοκρατίας και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υπόγεια, χωρίς να σκαφτεί ο δρόμος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού στον σχεδιασμό φαίνεται να ακολουθεί τη διαδρομή της οδού Τσιμισκή… Για τη συγκεκριμένη γραμμή αναμένεται να γίνει προφανώς εκτενής συνεννόηση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτή η γραμμή του μετρό θα έχει σταθμούς σε: Πλατεία Δημοκρατίας – Αριστοτέλους – ΧΑΝΘ – Πανεπιστήμιο- Αγ. Δημητρίου – Τούμπα – Χαριλάου – Αγία Κυριακή.

-Η ανατολική επέκταση της ΓΡΑΜΜΗΣ 1 προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπως είπε ο κ. Ταχιάος, αποφασίστηκε να γίνει επίσης υπόγεια. Έτσι μπαίνει ένα τέλος στο σενάριο του υπέργειου μετρό προς το αεροδρόμιο. Οι σταθμοί που προβλέπονται σε αυτή την επέκταση είναι: Μίκρα – Ανωτέρα Σχολή Πολέμου – Πατριαρχικό (Mediterranean Cosmos) – Διαβαλκανικό – Γεωργική Σχολή – Αεροδρόμιο – ThessIntec.

Loading