Σήμερα, 18 Μαΐου, τα μουσεία της Ελλάδας γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και πλήθος ειδικά σχεδιασμένων δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές περιηγήσεις, ομιλίες, προβολές, εγκαίνια εκθέσεων, βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές επεκτείνονται πέρα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει.
Από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθόρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), με σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το φετινό μήνυμα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της πολιτισμικής ανταλλαγής και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών.
Κάθε χρόνο, οι χώρες-μέλη του ICOM εστιάζουν σε ένα ειδικό θέμα που σχετίζεται με τα μουσεία. Το 2026, το θέμα του εορτασμού είναι «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο», ενισχύοντας την αξία τους στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, με την ευκαιρία του εορτασμού, διοργανώνει ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και τιμά φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας ως κεντρικούς φορείς του εορτασμού.
![]()

