Μια μοναδική γιορτή της ποίησης και του πολιτισμού θα λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026, καθώς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, διοργανώνει τον 3ο Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές, προσωπικό και πολίτες να απαγγείλουν έργα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να φέρει την ποίηση κοντά στους πολίτες, προσθέτοντας μουσικές και φωνές στην καθημερινότητα της πόλης.
Την ίδια ημέρα, η Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ θα φιλοξενήσει την ανακοίνωση των νικητών του 2ου Φοιτητικού Ποιητικού Διαγωνισμού, με βραβεία και επαίνους για τα καλύτερα έργα.
Το αποκορύφωμα της ημέρας θα είναι η συναυλία του Πασχάλη Τόνιου στις 19:00, με το μουσικο-ποιητικό έργο του «Άξιος Λόγος», αφιερωμένο στον Κωστή Παλαμά, που συμπληρώνει 83 χρόνια από τον θάνατό του. Η παράσταση θα αναδείξει τη μελοποιημένη ποίηση του Παλαμά, με αποσπάσματα από εμβληματικά έργα του.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και ο δήμαρχος Αθηναίων θα απευθύνουν χαιρετισμούς στην εκδήλωση, ενώ οι ερμηνείες θα αναλάβουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Μπέττυ Χαρλαύτη, με τη συμμετοχή χορωδιών και ορχήστρας.
![]()

