Η προσοχή στον καρκίνο του αίματος: Σχεδόν 10% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου

Η προσοχή στον καρκίνο του αίματος: Σχεδόν 10% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου

Κάθε Σεπτέμβριο, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν το αίμα, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα. Οι αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων της λευχαιμίας, του λεμφώματος και του πολλαπλού μυελώματος, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτή η περίοδος χρησιμεύει για να ευαισθητοποιηθούμε, να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και να αναδείξουμε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και πόρους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ο καρκίνος του αίματος περιλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνων που επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα και το πολλαπλούν μυέλωμα, καθένας από τους οποίους απαιτεί διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με τη θεραπευτική προσέγγιση να εξατομικεύεται ανάλογα με τον υπότυπο της νόσου. Για ορισμένους τύπους λευχαιμίας, έχει εγκριθεί η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, προσφέροντας σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το λέμφωμα, που ξεκινά στο λεμφικό σύστημα, επηρεάζει την ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων και μπορεί να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Οι νεότερες ανοσοθεραπείες έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα, ενώ οι θεραπευτικές επιλογές όπως το mosunetuzumab και ο αναστολέας επόμενης γενιάς της BTK, pirtobrutinib, φαίνεται να προσφέρουν ελπίδα σε πολλούς ασθενείς.

Το πολλαπλούν μυέλωμα, που επηρεάζει τα πλασματοκύτταρα, διαταράσσει την παραγωγή αντισωμάτων, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι θετική, αλλά η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη θεραπεία παραμένει πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς.

Η ευαισθητοποίηση για τις αιματολογικές κακοήθειες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα συμπτώματα συχνά παραμένουν ασαφή και μπορεί να παρερμηνευτούν. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια νωρίτερα, βελτιώνοντας τις πιθανότητες θεραπείας. Επίσης, οι καρκίνοι του αίματος αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου κάθε χρόνο, ωστόσο η έρευνα για αυτούς υστερεί σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου.

©

Loading

Play