Κρήτη: 15χρονος με μηνιγγίτιδα Β διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου

Κρήτη: 15χρονος με μηνιγγίτιδα Β διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Ηρακλείου

Το 15χρονο αγόρι δεν είχε εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας Β.

Ένα 15χρονο αγόρι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου εδώ και τρεις ημέρες, έχοντας διαγνωστεί με μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη τύπου Β.

Αρχικά, το παιδί παρουσίασε συνηθισμένα συμπτώματα ίωσης, όμως ο εργαστηριακός έλεγχος κατέδειξε την παρουσία του μικροοργανισμού Neisseria meningitidis, ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει «παράλυση, ακόμα και θάνατο».

Αξίζει να αναφερθεί πως το 15χρονο αγόρι δεν είχε εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας Β. Σήμερα αναμένεται να γίνει προσπάθεια αφύπνισης από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε άμεσα στην ιχνηλάτηση των επαφών του 15χρονου κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, χορηγώντας χημειοπροφύλαξη σε όλο το περιβάλλον του. Το παιδί φέρεται να είχε πάει σε ένα φιλικό σπίτι πριν από λίγες ημέρες, όπου γινόταν μία γιορτή.

«Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες και αυχενική δυσκαμψία σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή», σύμφωνα με το διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Παπαδάκη.

Loading

Play