Ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού στα δημόσια έργα «δεν είναι διακοσμητικός», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2026, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Η υπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στα μεγάλα έργα υποδομών.
Όπως είπε, ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος και, γι’ αυτό, είναι δεδομένο ότι τα μεγάλα έργα θα συναντήσουν αρχαιότητες. Το ζήτημα, ωστόσο, γίνεται πιο απλό όταν το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει από την αρχή στις διαδικασίες, εφόσον υπάρχει και η σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
«Πολλές φορές τα έργα καθυστερεί η εργαλειοποίηση των αρχαιοτήτων, η οποία είναι συνήθης όταν διάφοροι επιδιώκουν να ακυρώσουν ένα έργο», σημείωσε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν στρέφεται κατά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς μπορούν να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τα δημόσια έργα.
Η εμπλοκή του υπουργείου Πολιτισμού στη μελέτη ενός δημόσιου έργου, μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, είναι θετική, καθώς βοηθά να δούμε πώς θα αποφύγουμε αρχαιότητες και να γνωρίζουμε ποιες κινήσεις θα γίνουν για τη διευκόλυνση του έργου.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, αποφεύγονται οι μεγάλες ανασκαφές που κοστίζουν πολύ. Ως παράδειγμα έφερε την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου, κατά την ίδια, «τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου εργαλειοποιήθηκαν πολιτικά».
Η κ. Μενδώνη είπε ακόμη ότι η σχέση των μηχανικών με τους αρχαιολόγους δεν είναι πια συγκρουσιακή. Απαντώντας σε όσους αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε πως αυτό «λύνει προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κακός σχεδιασμός».
Για την επάρκεια του προσωπικού των Εφορειών Αρχαιοτήτων, η υπουργός τόνισε ότι προσλαμβάνεται προσωπικό για το εκάστοτε έργο. Τα μεγάλα έργα επιβαρύνουν το μόνιμο προσωπικό, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, με σωστό συντονισμό των συνεδριάσεων του ΚΑΣ δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα.
Φωτογραφίες – ΠΗΓΗ 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2026
![]()
