Λονδίνο: Βαρύ πρόστιμο σε 50χρονο που έκαψε το Κοράνι, φωνάζοντας «γ@…νο Ισλάμ» (Βίντεο)

Λονδίνο: Βαρύ πρόστιμο σε 50χρονο που έκαψε το Κοράνι, φωνάζοντας «γ@…νο Ισλάμ» (Βίντεο)

Ο 50χρονος Χαμίτ Τσοσκούν κρίθηκε ένοχος τη Δευτέρα για πρόκληση διατάραξης της δημόσιας τάξης με θρησκευτικά επιβαρυντικά χαρακτηριστικά.

Ένας άνδρας τιμωρήθηκε με πρόστιμο έπειτα από το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από το τουρκικό προξενείο στο Λονδίνο, μια ενέργεια που ο δικαστής περιέγραψε ως «υποκινούμενη, τουλάχιστον εν μέρει, από μίσος κατά των Μουσουλμάνων».

Ο 50χρονος Χαμίτ Τσοσκούν κρίθηκε ένοχος τη Δευτέρα για πρόκληση διατάραξης της δημόσιας τάξης με θρησκευτικά επιβαρυντικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πράξη του συνιστούσε διαμαρτυρία απέναντι στην «ισλαμιστική κυβέρνηση» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θεώρησε τη δίωξή του ως «επίθεση στην ελευθερία του λόγου».

Το περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο, όταν ο Τσοσκούν μετέβη από τα Μίντλαντς στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου και, έξω από τις εγκαταστάσεις του τουρκικού προξενείου, έβαλε φωτιά σε ένα Κοράνι, φωνάζοντας: «γ@…νο Ισλάμ» και «το Ισλάμ είναι θρησκεία της τρομοκρατίας».

Ο Τσοσκούν, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία και είναι μισός Κούρδος και μισός Αρμένιος, δήλωσε στο δικαστήριο πως η ενέργειά του ήταν ειρηνική και εντασσόταν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι η πράξη του ήταν «εξαιρετικά προκλητική» και υποκινούμενη από «βαθιά ριζωμένο μίσος κατά του Ισλάμ και των πιστών του». 

Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ήταν £240 με πρόσθετη επιβάρυνση 96 λιρών. Ο δικαστής τόνισε πως η πράξη δεν θεωρήθηκε παράνομη απλώς λόγω της καύσης του Κορανίου, αλλά λόγω του τόπου, του χρόνου και της προσβλητικής φρασεολογίας, που μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία και προσβολή σε παρευρισκόμενους.

Τα νομικά έξοδα του Τζόσκουν καλύπτονται από την Εθνική Κοσμική Ένωση (National Secular Society) και την Ένωση για την Ελευθερία του Λόγου (Free Speech Union), οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση και «θα συνεχίσουν μέχρι να ανατραπεί η απόφαση».

Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις και από τον πολιτικό κόσμο. Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν νόμοι περί βλασφημίας στην Αγγλία, ούτε και πρόκειται να εισαχθούν. 

Από την πλευρά της η ηγέτιδα των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ, δήλωσε ότι «η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί σε έφεση» και τόνισε: «Η ελευθερία να πιστεύεις και η ελευθερία να μην πιστεύεις είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα στη Βρετανία – θα τα υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή». 

Ωστόσο, ο δικαστής υποστήριξε ότι η απόφαση είναι μια αναλογική απάντηση στη συμπεριφορά του κατηγορούμενου. «Είμαι βέβαιος ότι υποκινήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από μίσος κατά των Μουσουλμάνων», τόνισε.

Loading

Play