Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικόλας Φαραντούρης υποστήριξε ότι οι προτάσεις του κόμματός του είναι πλήρως συμβατές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε αντίθεση με τις καταχρηστικές πρακτικές των funds στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΔΕΘ — Δείτε το videoΟ κ. Φαραντούρης τόνισε ότι το ισχύον πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων παραβιάζει βασικές αρχές προστασίας του καταναλωτή και διαφάνειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Το ΠΑΣΟΚ, με αίσθημα ευθύνης, κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για την αντιμετώπιση της μάστιγας των funds και των servicers, τα οποία, με τριγωνικές συναλλαγές, σαν “μπάμπουσκες” ο ένας μέσα στον άλλον, funds, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, servicers και στο βάθος τράπεζες, βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια Ελλήνων πολιτών αντί πινακίου φακής».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αδυνατούν να ανπεξέλθουν, επισημαίνοντας:
«Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη να σταθεί στα πόδια του ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεται και ο συνεπής δανειολήπτης.
Όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός ή οδηγία που απαγορεύει κάτι από αυτά, ίσα-ίσα, οι καταχρηστικές πρακτικές funds και οι servicers σήμερα στην Ελλάδα είναι αυτές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και συγκεκριμένα τις αρχές προστασίας του καταναλωτή και την αρχή της διαφάνειας των τραπεζικών συναλλαγών».
Αίτημα για αυστηρά υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό
Εστιάζοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η πρόταση του κόμματός του εισάγει ουσιαστική υποχρεωτικότητα για τους πιστωτές, αναφέροντας:
«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θεσπίζει πραγμαστικά υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Όχι προαιρετικά, εάν ο πιστωτής θέλει να καθίσει στο τραπέζι, να του στρώσουμε και ένα χαλί, να του βάλουμε και μια καρέκλα, να του τινάξουμε και το πέτο και να του πούμε, έλα αν θες να διαπραγματευτείς».
Κατέληξε δε ασκώντας κριτική στη σημερινή λειτουργία του θεσμού, δηλώνοντας:
«Σήμερα δεν υπάρχει πραγμαστική και αυστηρή υποχρεωτικότητα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι εξωδικαστικοί λήγουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Δεν ξεκινάν καν. Εμείς θέλουμε αυστηρή υποχρεωτικότητα στον εξωδικαστικό».
![]()
