OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σάλος στο ΠΑΓΝΗ: Χειρούργησαν επ’ αμοιβή έκτακτο περιστατικό σε απογευματινό χειρουργείο

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου προχώρησε σε μια σοβαρή καταγγελία για απογευματινό χειρουργείο σε ασθενή με κάταγμα που πλήρωσε για να υποβληθεί σε επέμβαση ενώ θα έπρεπε να τύχει φροντίδας δωρεάν.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Κρήτης «ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή» αντί «να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου».

propoli

Το χειρουργείο θα έπρεπε να χειρουργηθεί δωρεάν προκαλώντας την οργή της Ένωσης που ισχυρίζεται πως πρόκειται για «πλεκτάνη (…) εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας».

Το Σωματείο καλεί τα σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης «να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους να έχουν δημόσια αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη παιδοψυχιατρική κλινική και συνολικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» και καλεί σε συγκέντρωση, τη Δευτέρα 8/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 13:00, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ.

H ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου

«Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πρώτου απογευματινού χειρουργείου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, έρχεται, δύο εβδομάδες μετά, το πρόγραμμα της 4ης Απριλίου να εκθέσει προκλητικά το όλο εγχείρημα: χειρουργείται στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής με κάταγμα ωλέκρανου!

Δηλαδή, ο ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσιο νοσοκομείο!

Υπενθυμίζουμε ότι βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας.

Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί πάνε περίπατο…

Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε έως το Μάρτιο…

Οι υποσχέσεις πολλές, η κοροϊδία μεγάλη. Ας περιμένατε τουλάχιστον λίγο ακόμα προτού ξεδιπλώσετε το μέγεθος της πλεκτάνης που στήνετε εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Ας περιμένατε να κατακάτσει λίγο η «αστερόσκονη» που νομίζετε ότι τυλίγει το έργο σας. Στάχτη στα μάτια όλων μας είναι!

Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Το χειρουργείο αυτό είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Και είναι το πρώτο για τα πολλά που θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί αυτό το ανήθικο μέτρο που σας κάνει περήφανους».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Με τη σειρά του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σημειώνει: «Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι «συνάδελφοι» αυτοί (αν επιβεβαιωθεί) δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα.

Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τώρα ο ασθενής, είτε πάσχει από καρκίνο είτε έχει υποστεί κάποιο κάταγμα, αντιμετωπίζεται ως μια απλή εμπορική συναλλαγή. Πού πάει ο κόσμος όταν ακόμα και ο πόνος και η ασθένεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα;».

Οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Είναι αυτή που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Είναι καιρός να αντισταθούμε».

Loading