Συνάντηση Τσίπρα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου: «Τόσο η Αριστερά όσο και η Εκκλησία κινούνται με κοινές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες»
Τις διεθνείς εξελίξεις και ζητήματα θρησκευτικής διπλωματίας αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας συζήτησε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια συνάντησής τους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα. Τετάρτη 6 Μαΐου 2026. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Τσίπρα-Πατριάρχη Βαρθολομαίου: «Τόσο η Αριστερά όσο και η Εκκλησία κινούνται με κοινές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο διεθνείς εξελίξεις, ζητήματα θρησκευτικής διπλωματίας αλλά και την περιβαλλοντική προστασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ιστορικής σημασίας ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που είχε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας στη Γάζα, την Ουκρανία, το Ιράν, τον Λίβανο και άλλες περιοχές, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η Αριστερά όσο και η Εκκλησία κινούνται με κοινές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες, όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων και αδύναμων, αλλά και την παροχή αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, κάνοντας ειδική μνεία στη Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2017. Μέσα από αυτές, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους–πυλώνα για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην επίσκεψη του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού – και δεσμεύθηκε να επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσε ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Loading

Play