(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Τάσεις της MRB | Οριακή ισοπαλία Ανδρουλάκη – Δούκα

Στις Τάσεις της MRB που διεξήχθησαν από τις 27 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου καταγράφεται ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 24,9% ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ (12,1%) και ΠΑΣΟΚ (11,1%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 16,3%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1 %. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,1 %, το ΚΚΕ 7,6 %, η Ελληνική Λύση 7,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6 %, το ΜέΡΑ 25 2,9%, η Νίκη 2,9 %, η Φωνή Λογικής 2,7 %, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Πατριώτες 1,8 %.

propoli

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 11,5 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,8 %.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,5 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5 %. το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 3,3 %, το ΚΚΕ 2,3 %, η Πλεύση Ελευθερίας 1,1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14,7 %. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,8 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 7,7 %.

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι πολίτες θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 28,3%, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,3%, ενώ πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6,7%.

Τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στα κόμματα της Κεντροαριστεράς αποτυπώνουν οι τάσεις της MRB.

H πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52,4%) πιστεύει πως πρέπει να γίνουν εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος είτε για να παραμείνει η παρούσα ηγεσία.

Αντίθετα, μόνο το 30,3% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του Χάρη Δούκα (28% και 27,1% αντίστοιχα) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί τρίτος με 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης τέταρτος με 7%.

Επισημαίνεται πάντως ότι όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά. (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης).

Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου.

Όσον αφορά την συμμετοχή στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 77% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Ως προς τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος ξεχωριστά, το 75,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 24%.

Το 47,5% πιστεύει πως τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από την αριστερά έως το κέντρο, υποστηρίζει την συνεργασία των συγκεκριμένων κομμάτων.

Στο ερώτημα ποια κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν στον ενιαίο αυτό φορέα, ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Αριστερά. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ.

Loading