Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια – Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια – Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών με ειδικό ελικόπτερο στην Κεντρική Μακεδονία σε πάνω από 120.000 στρέμματα εκτάσεων, με την κυκλοφορία να περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου, οι εναέριοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο τον περιορισμό των πληθυσμών των εντόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται έπειτα από τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής και εντομολογικής επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό τη μείωση τόσο της όχλησης όσο και του κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων που σχετίζονται με τα κουνούπια.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται με τη μέθοδο υπέρμικρου όγκου (ULV) και αφορούν ορυζώνες στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας. Το πρόγραμμα εκτείνεται από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους.

Οι επιχειρήσεις γίνονται από αέρος με ειδικού τύπου ελικόπτερο και αναμένεται να καλύψουν έως και 120.000 στρέμματα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για την υλοποίησή τους έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες άδειες από τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αεροψεκασμοί ξεκινούν μετά τη δύση του ηλίου και διαρκούν έως δύο ώρες, με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων. Η εφαρμογή πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ανάδοχο, υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της Περιφέρειας και των αρμόδιων υπηρεσιών, σε ακατοίκητες εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν την κυκλοφορία στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι ψεκασμοί καθ’ όλη τη διάρκειά τους, ενώ αντίστοιχη σύσταση απευθύνεται και για τα ζώα. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής έχουν ενημερωθεί ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους.

Loading

Play