Τραμπ: Απέκλεισε στρατιωτική βία για τον έλεγχο της Γροιλανδίας – Το σχέδιο περιλαμβάνει τον «Χρυσό Θόλο» και πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο
REUTERS/Kent Nishimura

Τραμπ: Απέκλεισε στρατιωτική βία για τον έλεγχο της Γροιλανδίας – Το σχέδιο περιλαμβάνει τον «Χρυσό Θόλο» και πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με τη Γροιλανδία, την ίδια στιγμή που απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στο CNBC ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα συνεργαστούν τόσο στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας «Χρυσός Θόλος» όσο και στην εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στη Γροιλανδία.

Όλα αυτά στη βάση ενός προσχεδίου συμφωνίας που συμφώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και το οποίο οδήγησε στην απόφασή του να αποσύρει τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της Γροιλανδίας.

«Θα συμμετάσχουν στον “Χρυσό Θόλο” και θα συμμετάσχουν στα δικαιώματα εξόρυξης ορυκτών, όπως κι εμείς», δήλωσε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε για τη διάρκεια αυτής της συμφωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Για πάντα».

«Θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ, αλλά και για εκείνους», πρόσθεσε.

«Είναι λίγο περίπλοκη, αλλά θα την εξηγήσουμε στην πορεία», τόνισε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ρούτε: Η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «θα είναι στο πλευρό» των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση επίθεσης, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρος ότι εάν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι στο πλευρό σας. Αυτό είναι απόλυτη εγγύηση», δήλωσε ο Ρούτε πριν από τη συνάντησή τους.

«Θέλω πραγματικά να σας το πω, γιατί είναι σημαντικό. Με στενοχωρεί αν νομίζετε ότι δεν είναι έτσι», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δίνοντας ως παράδειγμα την επέμβαση στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα πως «αμφιβάλλει» ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ «θα είναι εκεί για εμάς αν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη. Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για το ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εκεί για εμάς», είχε προσθέσει.

Στο τέλος της συνάντησής τους σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα του Truth Social ότι σχεδίασε «το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας» για τη Γροιλανδία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας Ρούτε είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κρίσιμη σημασία της ασφάλειας στην περιοχή της Αρκτικής για όλους τους συμμάχους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός, απέκλεισε για πρώτη φορά τη χρήση στρατιωτικής βίας για να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αλλά ζήτησε «άμεσες διαπραγματεύσεις» για την απόκτησή της από τις ΗΠΑ.

Loading

Play