Ψηφίζονται σήμερα οι ρυθμίσεις για τις εκλογές

Με ονομαστική ψηφοφορία θα κυρωθούν το μεσημέρι οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών, με αλλαγές στην εκλογική διαδικασία.

propoli

Στις επίμαχες τροπολογίες περιλαμβάνεται και εκείνη που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.

Η ρύθμιση αυτή αίρει το κώλυμα που υπάρχει στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, πρέπει να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως η ρύθμιση αφορά την Ελενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, οι οποίοι σε περίπτωση που παραιτούνταν για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών.

Επίσης, βάσει των τροπολογιών έρχονται αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στις εκλογές του Μαΐου, καθώς ορίζεται πως κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Με άλλη τροπολογία γίνεται δυνατός ο διορισμός υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Loading