EUROKINISSI @ Γ. Κονταρίνης

Ευθυμίου: «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές διχαστικές»

Τις απόψεις της σχετικά με την κατάσταση –έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού – κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Η κ. Ευθυμίου τόνισε ότι την επόμενη ημέρα «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον κλάδο των εργαζομένων» και να δουλέψουμε «ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας» ενώ για τις αντιπολιτευτικές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

propoli

Τέλος, αναφορικά με την εκλογολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σημείωσε πως «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να νικήσουμε τη μάχη κατά του ιού. Στη συνέχεια και αφού στηριχτούν οι κοινωνικές ομάδες, μπορούμε να αξιολογηθούμε».

Συγκεκριμένα και με αφορμή σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή για το ζήτημα του κλάδου των εργαζομένων, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «μένουμε σπίτι, φυσικά. Είναι απαραίτητο διότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους εαυτούς μας ως φορείς του ιού. Έτσι όπως έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εγείρονται πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων. Όπως πρόσφατα είπε ο πρωθυπουργός πρώτη μέριμνα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κάτι που μπορεί να φανεί και από την άμεση λήψη των μέτρων για το πως θα στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι για τους τελευταίους δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση. Πρέπει να στρέψουμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας σ’ αυτούς και να τους ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Αναφορικά με τα ζητήματα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης έτσι όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από την κρίση ειδικότερα σε χώρες του νότου, η Αν. Ευθυμίου υπογράμμισε πως «σίγουρα τίθενται ζητήματα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βέβαια υπάρχουν και πράγματα που γίνονται ως άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για κάποιες αποφάσεις που πρέπει να λάβει. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε στην ακραία άποψη και να ενισχύσουμε τους ευρωσκεπτικιστές, ωστόσο αυτά τα ζητήματα που εγείρονται θα πρέπει να αξιολογηθούν μετά την κρίση και να τα καθορίσουμε πάνω σε άλλες αρχές. Αυτό μάλιστα, είναι κάτι που το πρεσβεύω και το έλεγα από την αρχή της κρίσης. Ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι και η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της.

Σ’ ότι αφορά την επόμενη ημέρα, πρέπει πρώτα πρώτα να σκεφτούμε πως θέλουμε εμείς να στήσουμε την επόμενη ημέρα. Και σ’ ότι αφορά το δικό μου το κομμάτι, το εργασιακό με το οποίο έχω ασχοληθεί, έχει φανεί ότι όσα μέτρα πάρθηκαν κατά τη διάρκεια του μνημονίου και κατέλυσαν το εργασιακό δίκαιο δεν απέδωσαν και δεν ευνόησαν προς την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό συνέβη όταν άρχισε να έρχεται σιγά – σιγά η ανάπτυξη και η σταθεροποίηση του εργατικού δικαίου.

Αυτή τη σταθεροποίηση θα πρέπει να την επαναφέρουμε, ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί ναι μεν για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις, ωστόσο εάν δεν στηριχτούν οι εργαζόμενοι που κινούν την οικονομία, τότε θα οδηγηθούμε πάλι στην ύφεση. Άρα την επόμενη ημέρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε για τους εργαζόμενους σίγουρα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις είναι να τους στηρίξουμε με έναν νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο, τώρα, μετά την κρίση του κορονοϊού».

Aliri

Σε ερώτηση για το σχόλιο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα της Μυρσίνης Βουνάτσου περί λογαριασμών που θα ανοίξουν μετά την κρίση σημείωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι ενημερώθηκα για το σχόλιο, το θεώρησα όμως τόσο ακραίο και αποτρόπαιο που δεν μπήκα στον κόπο να το διαβάσω. Κοιτάξτε, δεν είναι ώρα να μπαίνουμε σε τέτοιες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις αν και ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει. Προφανώς πρέπει να λειτουργούμε με συναίνεση, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που λειτουργούν διχαστικά. Νομίζω ότι αυτές τις φωνές πρέπει να τις κατευνάσουν. Δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Δεν είναι ώρα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Όταν θα έρθει η ώρα, όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τον ελληνικό λαό. Τώρα πάνω στα θύματα να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις το θεωρώ θλιβερό».

Επιπρόσθετα και μιλώντας για τα σενάρια περί εκλογών η βουλευτής τόνισε ότι «πάντα ακούγονται αυτά τα σενάρια. Κάθε φορά βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ας δώσουμε τη μάχη, ας ορθοποδήσουμε την επόμενη ημέρα, στον Τουρισμό, στις επιχειρήσεις στο κομμάτι των εργαζομένων και τότε θα αξιολογηθούμε», ενώ για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν περικοπές στο ΕΣΥ στο διάστημα των μνημονίων συμπλήρωσε ότι «στο διάστημα αυτό έγιναν περικοπές και στη Δημόσια Υγεία. Αυτό ήταν αναπόφευκτο και δεν αφορούσε μόνο το κομμάτι αυτό. Δυσκολεύτηκε και ένα κομμάτι των εργαζομένων και ένα κομμάτι των επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από αυτές τις περικοπές υπήρξαν πολλά θέματα. Όμως ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτή την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία φταίει η κυβέρνηση δεν βρίσκει κανένα έρεισμα. Η ΝΔ έχει τα ηνία της εξουσίας μόλις οκτώ μήνες. Και έχει φανεί ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κρίση. Επίσης δεν θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε τώρα το ζήτημα αυτό, πρέπει να περάσει αυτή η μάχη».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Άννας Ευθυμίου στον Flash 99,4:

Loading