EUROKINISSI

ΛΑΡΚΟ: Στα όριά τους οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας

Για την 48ωρη απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου, Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

Συγκεκριμένα και δίνοντας κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με το γίνεται στην επιχείρηση, ο κ. Π. Πολίτης, τόνισε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι πλέον η μοναδική κρατική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δραστηριοποιείται σε πέντε νομούς και παράγει σιδηρονικέλιο που είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, μπαταριών, με δυνατότητες ανάπτυξης. Βέβαια ως πρώτη ύλη διοχετεύεται στο εξωτερικό με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

propoli

Το κεντρικό εργοστάσιο είναι στη Φθιώτιδα, ένα μεγάλο και πλούσιο μεταλλείο βρίσκεται βόρεια, στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς επίσης ένα στην Εύβοια και ένα Βοιωτία, μαζί με αυτό που βρίσκεται στην Αθήνα. Είμαστε γύρω στους 1.200 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου στη ΛΑΡΚΟ, συν 400 που εργάζονται μέσω εργολαβιών.

Διαχρονικά λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις απαξίωναν την ΛΑΡΚΟ και της στερούσαν τη δυνατότητα ανάπτυξής της καθώς μπορούσε να ανοίξει δεκάδες θέσεις εργασίας και με στόχο να την ιδιωτικοποιήσουν. Φυσικά περάσαμε και από τη φάση των μνημονίων που ήρθαν με δεσμεύσεις για ιδιωτικοποίηση, άλλαξαν διαδοχικά και οι κυβερνήσεις και πλέον φτάσαμε στις 12 Φεβρουαρίου  όπου με νόμο μπήκε η επιχείρηση σε εκκαθάριση εν λειτουργία και την έσπασε σε δύο κομμάτια.

Αποτέλεσμα αυτού του νόμου είναι αυτό το μεγαθήριο, το μονοπώλιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή να έχει σταματήσει τη λειτουργία του, να έχει συρρικνωθεί η παραγωγή του και με τις περικοπές στους εργαζόμενους να διαδέχονται η μία την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, περάσαμε το Πάσχα απλήρωτοι, χωρίς μισθοδοσία και χωρίς την καταβολή του Δώρου Πάσχα.

Και μάλιστα, σε λίγο έχουμε και συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή προκειμένου να μας ανακοινώσει και άλλα μέτρα και περικοπές».  

Σε ερώτηση αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, o Πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου υπογράμμισε ότι «η 48ωρη απεργία έρχεται ως συνέχεια των μεγάλων συλλαλητηρίων που έχουμε πραγματοποιήσει όπως για παράδειγμα αυτό τις 25ης Ιανουαρίου που δέχθηκε κύματα αλληλεγγύης από εκατοντάδες σωματεία και ως συνέχεια των μέτρων που εφαρμόζονται.

Και πρέπει να σας πω ότι υπήρξε καθολική συμμετοχή από τους εργαζόμενους. Και αυτή είναι και η απάντηση που παίρνει η κυβέρνηση. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς και όσοι έχουν «ζήσει» μέσα στα εργοστάσια οι προσπάθειες διάσπασης με διάφορους μηχανισμούς μέσω ειδικής διαχείρισης διοίκησης, δεν πέτυχαν. Η κυβέρνηση πήρε την απάντησή της, διότι είναι η μοναδική που έχει την ευθύνη που μία βιομηχανία έχει σταματήσει τη λειτουργία της, ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε στο μέσο μίας Πανδημίας. Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που στο υπέδαφός της έχει ορυκτό πλούτο που λέγεται σιδηρονικέλιο. Σε επίπεδο υδρογονανθράκων. Γιατί αυτός ο πλούτος να εκποιηθεί;».

Γιατί κατά τον ίδιο η κυβέρνηση δεν στηρίζει την προσπάθειά τους: «Γιατί στο εναρκτήριο καταστατικό της βιομηχανίας που δημιουργήθηκε το 1965 σε συνεργασία με τη Γερμανική Krup, υπάρχει μέσα όρος που αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσει στο στάδιο του σιδηρενικελίου. Άρα μια κατεύθυνση της τότε ΕΟΚ, ήταν ότι ο πλούτος που έχει η Ελλάδα δεν θα αναπτυχθεί βάσει των δυνατοτήτων που έχει το υπέδαφος της χώρας, αλλά για τα πιο μεγάλα μονοπώλια».  

Τέλος, αναφορικά με τα επόμενα βήματα που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι σε επίπεδο κινητοποιήσεων ο Π. Πολίτης τόνισε ότι «αρχικά μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε απαντούμε με μια 48ωρη απεργία. Το επόμενο βήμα, θα είναι να βγούμε στους δρόμους. Δεν πάει άλλο, δεν γίνεται να αφήνουμε τα παιδιά μας χωρίς φαί και εμείς να λέμε ότι μένουμε σπίτι. Οπότε το επόμενο βήμα, είναι να βγούμε στους δρόμους με διαδηλώσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου Μετάλλου στον Flash 99,4:

Loading