Σπ. Μιλτιάδης: Η ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να προχωρήσει

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα παρέμβασης της Τουρκίας», δήλωσε στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης αναφορικά με τις γεωτρήσεις που ξεκινούν στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Και πρόσθεσε: «Το έχουν αποδείξει και στο παρελθόν, ειδικά απέναντι στην ιταλική εταιρία. Στο οικόπεδο 3 είχαν παρέμβει πριν ενάμιση χρόνο και δεν είχαν αφήσει να προχωρήσει το πρόγραμμα» τονίζοντας πως οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν από πλευράς της Κύπρου «είναι συγκεκριμένες, διπλωματικές και νομικές μέσα από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις».

propoli

Όσον αφορά στις πιέσεις της τουρκικής πλευράς για το ζήτημα της Αμμοχώστου ο κ. Μιλτιάδης είπε πως «είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την τουρκική πλευρά από πέρυσι τον Μάρτιο που είχε ανακοινωθεί η πρόθεσή τους να ανοίξουν την πόλη. Βέβαια, είχε ανακοινωθεί και παλιότερα η δική μας θέση, ότι πρόκειται για μία παράνομη ενέργεια που αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ισοδυναμεί και με παραβίαση του status quo που έχουμε στην Κύπρο. Είχαμε προσφύγει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο».

Σχολιάζοντας τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί στο συγκεκριμένο θέμα σημείωσε : «Φαίνεται από δηλώσεις ότι υπάρχει μία αντίδραση από μέρους του κ. Ακιντζί αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε πως στα κατεχόμενα διερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο κ. Ακιντζί δεν είναι ο εκλεχτός της Άγκυρας. Έχει μια διαφορετική προσέγγιση με τους περιορισμούς βέβαια που έχει ο εκάστοτε τουρκικός ηγέτης, δεν έχει περιθώρια ελιγμών αφού ελέγχεται σχεδόν πλήρων από την Άγκυρα».

Για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε πως «υπάρχει δηλωμένη η πρόθεση να προχωρήσει».

«Το κομμάτι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι και η Τουρκία ένα παράκτιο κράτος εμπλεκόμενο και ενδεχομένως και η Αίγυπτος στο νότιο μέρος οπότε όταν θα οριοθετήσει η ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μπορούμε να οριοθετήσουμε το κομμάτι ανατολικά δυτικά πρέπει να δούμε και το κομμάτι βόρεια» ανέφερε.

Όσον αφορά στις διμερείς συνομιλίες για αμοιβαία αποδεχτή λύση ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως  μετά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου δεν έγινε κάποια άλλη κίνηση τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία καθυστέρει εσκεμμένα. Έχει επικαλεστεί όλες τις δικαιολογίες που μπορείτε να φανταστείτε μέχρι και το Brexit ενώ οι Βρετανοί δεν έχουν εκδηλώσει δυσκολία ως εμπλεκόμενο μέρος για να προχωρήσουν στο κομμάτι του διαλόγου».

Ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσει το Brexit τους Κύπριους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε πως «Ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι όροι της μελλοντικής σχέσης έχουμε κάνει μία καλή προετοιμασία και ως Κύπρος και ως ΕΕ, τώρα ξεκινάει ο διάλογος με βρετανούς. Για τους Κύπριους που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρώ δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Ο τομέας της άδειας παραμονής, της  εργασίας Ευρωπαίων  θεωρώ πως θα διευθετηθεί θετικά. Αυτά είναι σκέψεις που γίνονται τώρα πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο Σπύρος Μιλτιάδης:

Loading