Σύνοδος Κορυφής: Νέα συμβιβαστική πρόταση από Μισέλ στο «τραπέζι»
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύνοδος Κορυφής: Νέα συμβιβαστική πρόταση από Μισέλ στο «τραπέζι»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό να συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα».

Πάντως, αυτός που κάνει σαφή προσπάθεια για την εξεύρεση της χρυσής τομής είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατέθεσε νέα πρόταση προκειμένου να πείσει τις τέσσερις «φειδωλές» χώρες (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία). Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση – κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ταυτόχρονα, πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης», για να κάμψει τις αντιρρήσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού Ρούτε: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές: Δύσκολη η διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση είναι ξεκάθαρα δύσκολη. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

Ποιοι συμμετείχαν στο πρόγευμα

Πάντως, η σημερινή δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ένα ελαφρύ πρόγευμα του Σαρλ Μισέλ με έξι… καθοριστικούς παράγοντες για την επίτευξη συμφωνίας: την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Ο Μπορίσοφ δικαιολογεί τις «φειδωλές» χώρες

Την ίδια στιγμή, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, προχώρησε σε δηλώσεις δικαιολόγησης της στάσης που κρατούν οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες. Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε: «Είναι πολύ φυσικό κράτη-μέλη που συνεισφέρουν περισσότερο να θέλουν να γνωρίζουν επακριβώς πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που επενδύονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπ’ αυτή την έννοια κατανοώ και στηρίζω τη θέση των συναδέλφων μου από τις λεγόμενες “τέσσερις φειδωλές” χώρες».

Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Loading

Play