Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας κάνει λόγο για νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στα μεταλλεία Σκουριών στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πολυγύρου.
Σύμφωνα με την ΟΜΕ, το περιστατικό καταγράφηκε στις 9 Μαρτίου, ενώ επισημαίνει ότι: «Απαιτούμε από την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, να κάνει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να καταγραφεί το ατύχημα και να επιβάλει την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων.»
Η Ομοσπονδία μας έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Ενέργειας που έχει την κύρια αρμοδιότητα, αλλά μέχρι τώρα κανένα μέτρο δεν λήφθηκε από τα αιτήματά μας, τα οποία για μια ακόμη φορά τα επαναλαμβάνουμε και απαιτούμε άμεσα:
• Να ληφθούν μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας με έμφαση στην πρόληψη και στην εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.
• Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα.
• Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.
• Τακτικοί, ουσιαστικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών».
Από την πλευρά του το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, επισημαίνει: «Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα:
• Γιατί δόθηκε εντολή να δουλεύουν πέντε εργάτες ακριβώς κάτω από σημείο όπου την ίδια ώρα επιχειρούσε βαρύ χωματουργικό μηχάνημα;
• Γιατί γίνεται επιτρεπτή για μήνες η εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας στο κατασκευαστικό τμήμα με διευρυμένα ωράρια, δημιουργώντας όλες τις συνθήκες για την πρόκληση «ατυχημάτων»;
Η Ελληνικός Χρυσός και οι εργολάβοι της οφείλουν να λογοδοτήσουν. Περιμένουμε την άμεση τιμωρία όσων έδωσαν αυτές τις εντολές, αλλιώς η εταιρεία είναι συνένοχη. Ο συνάδελφος που παλεύει στην Εντατική ανήκει σε εργολαβική εταιρεία. Αυτό για εμάς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δουλεύουμε στις ίδιες στοές, στις ίδιες μονάδες επεξεργασίας, στα ίδια εργοτάξια. Αναπνέουμε την ίδια σκόνη και κινδυνεύουμε από τις ίδιες πέτρες. Το θύμα θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Ο αγώνας για να γυρίζουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας αρτιμελείς είναι κοινός».
![]()
