Ανεργία: Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες το πρώτο τρίμηνο

Ανεργία: Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες το πρώτο τρίμηνο

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τους νέους στην Ελλάδα, με σημαντικές ανισότητες στην αγορά εργασίας. Τον πρώτο τρίμηνο του 2025, τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών κατέγραψαν την υψηλότερη ανεργία. Η ανισότητα στην ανεργία μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν αποτυπώνεται μόνο στα αντικειμενικά προσόντα, αλλά και σε κοινωνικά κριτήρια, όπως η γονεϊκή κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες, οι νέοι ηλικίας 15-19 ετών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και άτομα με περιορισμένη εκπαίδευση, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του προβλήματος. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι γυναίκες και οι νέοι συνεχίζουν να πλήττονται δυσανάλογα από την ανεργία, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.

Σημαντικό είναι ότι το 37,3% των ανέργων δήλωσε ότι η προηγούμενη εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και έχει λήξει, ενώ το 19,6% αποτελεί νέους ανέργους που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν. Το 50,7% των ανέργων αναζητά εργασία για ένα έτος ή περισσότερο, ενδεικτικό των μακροχρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 22,1% δηλώνει ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά.

Οι προκλήσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας σχετίζονται και με την έλλειψη υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, γεγονός που περιορίζει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την ικανότητα των γυναικών να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play