Η γιορτή σήμερα 2 Νοεμβρίου περιλαμβάνει, σύμφωνα με το εορτολόγιο, πολλά σπάνια ονόματα και τη μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων.
- Ακίνδυνος, Ακίνδυνη
- Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη
- Αφθόνιος, Αφθονία
- Ελπιδηφόρος, Ελπιδοφόρος, Ελπιδηφόρα, Ελπιδοφόρα
- Πήγασος, Πηγάσιος, Πηγασία
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα αναφέρονται ως Ακίνδυνος, Ακίνδυνη, Ανεμπόδιστος, Ανεμπόδιστη, Αφθόνιος, Αφθονία, Ελπιδηφόρος, Ελπιδοφόρος, Ελπιδηφόρα, Ελπιδοφόρα, Πήγασος, Πηγάσιος και Πηγασία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων: Ακινδύνου, Πηγασίου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου, οι οποίοι έζησαν κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Περσία.
Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Το 330 μ.Χ., επειδή ομολόγησαν ότι είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά.
Στη συνέχεια τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς, όμως οι θερμές δεήσεις τους προς τον Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά.
Το γεγονός προκάλεσε φόβο στους Πέρσες και στον ίδιο τον Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει τον θάνατο των γενναίων χριστιανών. Ύστερα από λίγες ημέρες, τους οδήγησε και πάλι στο κριτήριο.
Αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο.
Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, ως εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια.
Ο Ελπιδοφόρος του απάντησε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στον Χριστό, επειδή είναι ο σωστός δρόμος που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, για την οποία αξίζει κανείς να πεθάνει.
Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε. Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμη περισσότερο τους υπόλοιπους, που έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους.
Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό.
![]()
