Ανακαλύψτε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την υγεία και πώς να προστατευτείτε. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων και της σκόνης δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που επηρεάζει όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μέσω ανακοίνωσής της, καλεί το κοινό, ιδιαίτερα άτομα όλων των ηλικιών με αναπνευστικά ζητήματα, να ακολουθήσουν οδηγίες προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του φαινομένου.
Η αφρικανική σκόνη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του αέρα και μεταφέροντας λεπτά σωματίδια (PM10, PM2,5) που επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης παθήσεων όπως το άσθμα και οι αλλεργίες. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, όπου η ποιότητα του αέρα είναι ήδη χαμηλή. Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και ρινική συμφόρηση.
Πέρα από τις αναπνευστικές επιπτώσεις, η αφρικανική σκόνη ενδέχεται να επιβαρύνει και το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αφρικανική σκόνη συνεισφέρει σε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας στην Ευρώπη, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 42.000 θανάτους ετησίως.
Η Πνευμονολογική Εταιρεία προτείνει στους πολίτες, και ειδικότερα σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να τηρούν προληπτικά μέτρα, όπως η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και η αποφυγή άσκοπης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστά τη διατήρηση κλειστών παραθύρων και πορτών και τη χρήση μάσκας για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και την καλή ενυδάτωση για την αποφυγή ερεθισμών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουν την φαρμακευτική τους αγωγή σε συνεργασία με τον ιατρό τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr