Ξεχωρίζει η γιορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν και τι τιμά η Εκκλησία

Ξεχωρίζει η γιορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν και τι τιμά η Εκκλησία

Η γιορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς στο εορτολόγιο περιλαμβάνονται αγαπημένα και γνωστά ονόματα.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

  • Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Αρτεμία, Αρτεμισία
  • Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα *
  • Διάνα, Ντιάνα
  • Ενόη
  • Ματρώνα, Ματρόνα *
  • Κερασιά, Κερασία
  • *Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα

    Ποιους Αγίους τιμά η Εκκλησία

    Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των:

    • Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου
    • Οσίου Γερασίμου του Ασκητού, προστάτη και πολιούχου της Κεφαλονιάς
    • Αγίας Ενόης
    • Οσίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος
    • Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

      Το 357 μ.Χ. πήγε στην Πάτρα, με εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Μαρτίου 357 μ.Χ..

      Κατά τη διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψή του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.

      Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος έμαθε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, του ήρθαν στον νου τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς τον Θεό: «Κύριε, στήριξέ με με σκέψεις σταθερές και θέληση ισχυρή, που να κυριαρχεί μέσα μου και να με κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος».

      Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός, πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών.

      Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες και τελικά τον αποκεφάλισε. Το ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό του προφήτου Προδρόμου.

      Φωτογραφία: Marina Koutsoumpa

      Με πληροφορίες από Saint

Loading

Play