Η Ινδία ανακάλεσε την αυτονομία του Κασμίρ για να το «απελευθερώσει από την τρομοκρατία», δηλώνει ο πρωθυπουργός της

Η Ινδία ανακάλεσε την αυτονομία του ινδικού Κασμίρ, για να απελευθερώσει από την «τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα» αυτήν την περιοχή των Ιμαλάϊων, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά που απηύθυνε.

propoli

«Φίλοι μου, είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το Τζαμού και Κασμίρ από την τρομοκρατία και τα αποσχιστικά κινήματα…» υπογράμμισε ο Μόντι, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του σχετικά με τη σχετική απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνησή του.

«Έχω την πεποίθηση ότι ο λαός του Τζαμού και Κασμίρ, αφού νικήσει τα αποσχιστικά κινήματα, θα προοδεύσει προς νέες ελπίδες και νέους στόχους» συμπλήρωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε αυτό το μέτρο «ιστορικό».

Ο Ναρέντρα Μόντι εκτίμησε ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ «ως όπλο για να αναζωπυρώσει τον φανατισμό» εναντίον του ινδικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην κρίση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ, ζητώντας από «όλες τις πλευρές» να «μην λάβουν καμία απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς» της περιοχής.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ανησυχία» του για το θέμα των «περιορισμών» που επιβλήθηκαν στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, που «κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading