Ιταλία: Η κλεψύδρα αδειάζει για το σχηματισμό κυβέρνησης

Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά, καθώς αύριο στις 19:00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) εκπνέει η διορία που ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα παραχώρησε στα κόμματα, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων(M5S) θα επαναλάβουν σήμερα στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδος) τις διαβουλεύσεις τους με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές που βεβαιώθηκαν και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν.

Κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα των διαβουλεύσεων, τα δύο κόμματα διαφωνούν ακόμη στο όνομα του πρωθυπουργού: το M5S επιμένει στην παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τον ηγέτη του Κινήματος Λουΐτζι Ντι Μάγιο και τον Αντρέα Ορλάντο, στενό σύμβουλο του επικεφαλής του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι –ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

propoli

Ο Ντι Μάγιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως «η υπομονή έχει και τα όριά της», ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει «μία δυναμική ασυνέχεια» του νέου σχήματος και του μίγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» και ο «δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός», τονίζουν πηγές του PD, προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, το Μ5S υποστήριξε αντίθετα πως στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνον ονόματα για τα υπουργεία κι όχι για την άσκηση της πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση.

Πράγμα που το PD διέψευσε, τονίζοντας πως για το κόμμα «πρώτα θα πρέπει να λυθούν οι Γόρδιοι Δεσμοί του κυβερνητικού προγράμματος».

Οι ‘Δημοκρατικοί’ πρότειναν επίσης στο Κίνημα να μην υποβάλει, δεδομένου του ασφυκτικού χρόνου, το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας για έγκριση από τη βάση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ‘Ρουσσώ’, αλλά να το θέσει μόνον στις κοινοβουλευτικές του ομάδες φέρνοντας ως παράδειγμα και το γερμανικό SPD στην περίπτωση της έγκρισης της κυβέρνησης Μεγάλης Συμμαχίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, είναι και το ζήτημα της σύνθεσης της κυβέρνησης που διχάζει τα δύο κόμματα: ο Ντι Μάγιο έχει απαιτήσει, εκτός από την αντιπροεδρία για τον ίδιο, να κρατήσει και το υπουργείο Εσωτερικών και να επιλέξει το κόμμα του τον νέο Ιταλό επίτροπο στην ΕΕ. Πράγμα που απορρίπτει ο Τζινγκαρέτι, καθώς θέλει να προωθήσει στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Παράλληλα αξιώνει να αναλάβει ο Αντόνιο Μιζιάνι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης η αναπληρώτρια ΓΓ Πάολα ντε Μικέλι.

Κατά του ενδεχόμενου συμφωνίας μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων ξιφούλκησε χθες ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ηθικός αυτουργός της κυβερνητικής κρίσης: «πρόκειται για μία ανατροπή που είχε σχεδιασθεί από καιρό» για να παραδώσουν τη χώρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ο Σαλβίνι. Κι επανέλαβε την αξίωσή του να προκηρυχθούν εκλογές.

Πάντως, το Κουηρινάλιο Μέγαρο της προεδρίας έχει καταστήσει σαφές πως μέχρι σήμερα θα πρέπει να έχει λάβει σαφή μηνύματα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει ο Ματαρέλα στις διαδοχικές συναντήσεις με τα όργανα του Κοινοβουλίου και τα κόμματα που ξεκινούν σήμερα στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλαδος) με τα μικρότερα κόμματα και θα ολοκληρωθούν αύριο στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος) με τους τέσσερις μεγάλους σχηματισμούς. Συνεπώς το PD και το Μ5S έχουν μόλις 24 ώρες στη διάθεσή τους για να γεφυρώσουν την όποια διαφορά τους χωρίζει και όπως φαίνεται είναι ακόμη πολλές.

Γιώργης-Βύρων Δάβος

Πηγή: Corriere della Sera, La Repubblica, huffingtonpost. It, Il Fatto Quotidiano

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading