«Προστατευτισμός και ΗΠΑ πίσω από την αστάθεια των τιμών πετρελαίου»

Ο αυξανόμενος προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι καθώς και η μη προβλεψιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αστάθεια των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

propoli

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και πλέον αυτό το τρίμηνο, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης παραγωγής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όλη αυτή η αβεβαιότητα, η οποία υπάρχει τώρα στην αγορά: πώς θα συμπεριφερθεί η Κίνα, πώς θα συμπεριφερθεί η Ινδία… οι εμπορικοί πόλεμοι και η μη προβλεψιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ… αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αστάθεια των τιμών», είπε ο Νόβακ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ είναι σφοδρός επικριτής του ΟΠΕΚ, απαιτώντας από το καρτέλ να αναλάβει ενέργειες ώστε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Ο Νόβακ είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε ορισμένες χώρες να εμπορεύονται ιρανικό πετρέλαιο μετά την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτό τον μήνα για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες υπό την ηγεσία της Ρωσίας συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους αρχής γενομένης τον Ιανουάριο προκειμένου να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.

«Αν είχαν επιβληθεί σκληρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, δεν θα το είχαμε κάνει» [δηλ. δεν θα είχαν μειώσει την παραγωγή], είπε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους. Είπε επίσης πως δεν είναι πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συστήσουν μια μόνιμη κοινή δομή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρωσία θα περικόψει την παραγωγή της από 3 έως 5 εκατομμύρια τόνους στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στο πλαίσιο της συμφωνίας και στη συνέχεια θα μπορέσει να την επαναφέρει σε 556 εκατομμύρια τόνους (11,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) για ολόκληρο το 2019, στο ίδιο επίπεδο με το 2018.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει την παραγωγή βάσει αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας με άλλους παραγωγούς κατά περίπου 230.000 βαρέλια την ημέρα από 11,41 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε τον Οκτώβριο, το επίπεδο αναφοράς της περικοπής της παραγωγής της.

Ο Νόβακ είπε πως η Ρωσία θα μπορέσει να ενισχύσει την ετήσια παραγωγή της κατά 10 έως 15 εκατομμύρια τόνους (200.000-300.000 βαρέλια την ημέρα) τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν αποτελούν μέρος της παγκόσμιας συμφωνίας, παράγουν 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αργό πετρέλαιο, περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία.

Ο Νόβακ είπε πως είναι απλώς θέμα χρόνου η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσει να μειώνεται.

«Νομίζω ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ορισμένες δυσκολίες. Παρά το πρόσφατο μπουμ (στην παραγωγή τους), η αποδοτικότητά τους έχει πέσει, είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν κεφάλαια», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading