Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις Πέντε Αστέρων – Λέγκας

Νέες διαβουλεύσεις υπό το βλέμμα του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

propoli

Ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κατάθεση της πρώτης εντολής από τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού Πέντε Αστέρων/Λέγκας, έχει παγώσει την διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Στη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνάντησής του με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο Ματαρέλα «μελετά με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες στη διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και την Λιγουρία ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις, αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε τον βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας. Ο Σαλβίνι ματαίωσε την σημερινή του περιοδεία στην Λομβαρδία για να επιστρέψει στην Ρώμη.

Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, εντός των προσεχών δύο ημερών υπάρχουν δύο υποχρεώσεις που αυξάνουν την πίεση: η Ιταλία έχει ανάγκη από την παρουσία ενός πρωθυπουργού στην στρατιωτική παρέλαση του Σαββάτου για την εθνική εορτή και για την σύνοδο των G7 την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά.

Παρά το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που κυριαρχεί από την στιγμή που ο Κάρλο Κοταρέλι δεν παρουσίασε την λίστα των υπουργών του το βράδυ της Τρίτης, οι αγορές επιβεβαιώνουν σήμερα την ανάκαμψή τους που εμφανίσθηκε ήδη από την χθεσινή ημέρα. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν στο +1% πριν από λίγη ώρα, ενώ το spread, μετά την εκτόξευσή του τις τελευταίες δέκα ημέρες πέραν του ορίου των 300 μονάδων βάσης, επανήλθε σήμερα στις 230 μονάδες.

Ωστόσο, οι Ιταλοί εμφανίζονται λιγότερο καθησυχασμένοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Demopolis, το 54% των ερωτηθέντων εμφανίζονται «ανήσυχοι» για την πολιτική κατάσταση, το 30% «οργισμένοι», το 11% «απογοητευμένοι» και μόνον το 5% «ήσυχοι».

Σχέδιο Β

«Η κατάσταση είναι σουρεαλιστική. Κάθε μέρα εδώ και 88 ημέρες ξυπνάμε και γινόμαστε μάρτυρες στις πιρουέτες και στις στροφές 180 μοιρών για τις οποίες όλοι πληρώνουμε το τίμημα, όχι μόνο τον οικονομικό τίμημα, αλλά και σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη», σχολιάζει στο κύριο άρθρο της εφημερίδας La Pepubblica ο διευθυντής της Μάριο Καλαμπρέζι.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Λούπο Ρατάτζι, επιχειρηματίας μέλος της οικογενείας Ανιέλι, ιδιοκτήτριας της Fiat, αγόρασε μία ολόκληρη σελίδα για να δημοσιεύσει το «Σχέδιο Β» που υποστηρίζει ο Πάολο Σαβόνα για την έξοδο από το ευρώ. «Είπατε στους ψηφοφόρους σας, κυρίως σε αυτούς που ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, ότι το περίφημο “Σχέδιο Β” περιλαμβάνει πτώση της αγοραστικής δύναμης τα επόμενα δύο χρόνια, ωφελώντας μόνο τους πλούσιους που είναι ικανοί να επενδύσουν στο εξωτερικό;», είναι το ερώτημα που θέτει στην πληρωμένη του καταχώρηση.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης Λέγκα – Πέντε Αστέρων, η ομάδα Κοταρέλι είναι έτοιμη, αλλά κανένα μεγάλο κόμμα δεν είναι έτοιμο να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην περίπτωση αυτή, ο ιταλικός Τύπος δημοσιεύει πληθώρα ημερομηνιών για τις νέες εκλογές, 29 Ιουλίου, ή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, με κίνδυνο να μην έχει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευκαιρία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι μόνον η Λέγκα επιθυμεί διακαώς στην επιστροφή στις κάλπες. Aφού συγκέντρωσε ποσοστό 17% τον Μάρτιο, η ακροδεξιά, λαϊκιστική παράταξη του Σαλβίνι εξασφαλίζει το 23% της πρόθεσης ψήφου στις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις εμφανίζονται σταθερές ή σε πτώση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Loading