Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Κούρδου Ντεμιρτάς

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση υπό όρους του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο πλαίσιο της κύριας δίκης του, ωστόσο ο Κούρδος ηγέτης θα παραμείνει στη φυλακή καθώς εκτίει ποινή για προηγούμενη καταδίκη του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του.

propoli

Το δικαστήριο στην Σινκάν, κοντά στην Άγκυρα, αποφάσισε έπειτα από ακροαματική διαδικασία στην οποία ούτε ο Ντεμιρτάς, ούτε οι δικηγόροι του παρευρέθηκαν, την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη που κατηγορείται ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για μια «υποκίνηση σε εγκληματικές πράξεις».

Παραμένει υπό κράτηση από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 142 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε ο Ντεμιρτάς θα αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή στην Αδριανούπολη (βορειοδυτικά), δήλωσε ο δικηγόρος του, Ραμαζάν Ντεμίρ. Καταδικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ωστόσο, είναι δυνατόν για τον πρώην συν-πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος παραμένει μια από τις ηγετικές μορφές του κόμματος, να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους στο πλαίσιο της υπάρχουσας καταδίκης του. «Θα μιλήσουμε μαζί του σήμερα και θα ενεργήσουμε γι ‘αυτό», τόνισε ο Ντεμίρ.

Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν σήμερα να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, δηλώνοντας ότι θέλουν περιμένουν στις 18 Σεπτεμβρίου, την απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως του ΕΔΑΔ για την προσωρινή κράτηση του πελάτη τους.

Τον Νοέμβριο 2018, το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντεμίρτας το συντομότερο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, είχε γρήγορα απορρίψει αυτή την απόφαση εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Η δίκη του Ντεμιρτάς αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading