Αφγανιστάν: 3.000 οι νεκροί από τον σεισμό – Περιοχές έχουν αποκλειστεί

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν.

Μία ακόμη νύχτα στην ύπαιθρο και δίπλα στα ερειπωμένα σπίτια τους πέρασαν οι επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό στο δυτικό Αφγανιστάν, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έχει αναθεωρηθεί και πλησιάζει πλέον τους 3.000 νεκρούς.

propoli

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανέφερε τη Δευτέρα μετασεισμούς μεγέθους 5,9, 4,9 και 4,7 βαθμών σε αγροτικές περιοχές.

Ο σεισμός των 6,3 βαθμών του Σαββάτου -τον οποίο ακολούθησαν οκτώ ισχυροί μετασεισμοί- συγκλόνισε δυσπρόσιτες περιοχές κοντά στη Χεράτ, γκρέμισε σπίτια και έστειλε πανικόβλητους τους κατοίκους της πόλης στους

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δηλώνουν εξαντλημένοι. «Φορτηγά γεμάτα με πτώματα καταφθάνουν εδώ κάθε λεπτό», δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο της Χεράτ και πρόσθεσε ότι «το νεκροτομείο μας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του».

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε μάλιστα ότι προσέγγισαν ορισμένα χωριά για πρώτη φορά μετά τον σεισμό τη Δευτέρα, ενώ ακόμη υπάρχουν περιοχές που είναι εντελώς απρόσιτες.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, ιδίως στην οροσειρά Ιντοκους, αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, οι Ταλιμπάν δεν έχουν εμπειρία στον χειρισμό φυσικών καταστροφών.

Η χώρα ήδη βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με την απόσυρση της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε επίσης: Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμός την Τετάρτη για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Loading