Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν μουλάς (έτσι ονομάζονται σε περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου οι κληρικοί που είναι επικεφαλής τζαμιών) Μπαράνταρ θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί προσεχώς, σύμφωνα με πηγές του ισλαμιστικού κινήματος.
Την ίδια ώρα, όλα τα μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπούλ, ενώ δυνάμεις του ισλαμιστικού κινήματος συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στο προηγούμενο καθεστώς και συγκεκριμένα στον πρώην αντιπρόεδρο Σαλέχ, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί στους Ταλιμπάν, στην κοιλάδα του Πανσίρ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΔΕΘ — Δείτε το video
Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι κανονικά η αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας και της ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής
Μαζί με τον μουλά Μπαράνταρ, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του «πολιτικού γραφείου» του κινήματος, θέσεις-κλειδιά θα καταλάβουν ο μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος, του μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι.
Την ίδια στιγμή, ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και την διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του ισλάμ.

Αν και οι Ταλιμπάν έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης, πηγές δηλώνουν ότι αυτή η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση θα απαρτίζεται αποκλειστικά από μέλη του ισλαμιστικού κινήματός τους. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αυτή η πρώτη κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 25 υπουργεία και μία σούρα (συμβούλιο) από 12 «σοφούς».
Σχεδιάζεται επίσης η συγκρότηση, εντός έξι έως οκτώ μηνών, μίας λόγιας ζίργκα (μεγάλης συνέλευσης), με την συμμετοχή γερόντων και εκπροσώπων της αφγανικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το σύνταγμα και η δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.
Οι πηγές θεωρούν ότι το προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί προσεχώς. Πληροφορίες φέρνουν την ανακοίνωση της κυβέρνησης σήμερα κιόλας , μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, άλλες πηγές αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
- «Κλείνει» η συμφωνία για drones με τη Γερμανία: τι δήλωσε ο Ζελένσκι μετά την επικοινωνία με τον Μερτς
- 112 στην Κάρυστο: Εντολή απομάκρυνσης για ΟΣΜΑΕΣ και Ερωδιό λόγω της πυρκαγιάς
- «Κράτος και κεφάλαιο οι μεγαλύτεροι εμπρηστές» λέει ο Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές
- Ελπίδα στη διάγνωση: τεστ ούρων ανιχνεύει 9 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης
- Αλλάζει το εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω με ανάπλαση 6,0 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
![]()
