Αφγανιστάν: Οι γυναίκες μπορούν να συναινούν στον γάμο σύμφωνα με τους Ταλιμπάν (vids)

Εκδόθηκε διάταγμα το οποίο μιλά για συναίνεση των γυναικών

Διάταγμα για συναίνεση των γυναικών στον γάμο εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως οι γυναίκες δεν είναι «ιδιοκτησία» κανενός. Μέσα στο διάταγμα βέβαια, δεν γίνεται καθόλου λόγος σχετικά με το αν οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση ή αν μπορούν να εργαστούν εκτός σπιτιού.

propoli

Οι πιέσεις από την διεθνή κοινότητα

Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλές, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση πλέον προς το συγκεκριμένο κράτος, με σκοπό να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα της γυναίκας από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

«Η γυναίκα δεν είναι ιδιοκτησία, αλλά ένα ευγενές και ελεύθερο ανθρώπινο πλάσμα, κανείς δεν μπορεί να την δώσει σε κάποιο με αντάλλαγμα την ειρήνη ή το τέλος της εχθρότητας», ανέφερε το διάταγμα των Ταλιμπάν.

Το διάταγμα αναφέρει κάποιους κανόνες οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον γάμο αλλά και την ιδιοκτησία, και τονίζει πως οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωμένες να παντρευτούν χωρίς να το επιθυμούν και ότι οι χήρες έχουν δικαίωμα να παίρνουν μερίδιο από την περιουσία του συζύγου τους που έχει πεθάνει.

Ορισμένες γυναίκες έχουν επιφυλάξεις

Βέβαια, το γεγονός ότι δε γίνεται ουδεμία αναφορά στο αν οι γυναίκες θα μπορούν να βρίσκονται σε εγκαταστάσεις εκτός σπιτιού ή αν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση δημιουργεί μια ανησυχία. Να θυμίσουμε πως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, την πενταετία 1996-2001 είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να τις συνοδεύει κάποιος άνδρας συγγενής.

Τα κορίτσια επίσης δεν είχαν κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση και έπρεπε να μη φαίνεται καθόλου το πρόσωπό τους. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, σε κάποιες επαρχίες έχουν ανοίξει σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια.

Βέβαια κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ορισμένες επιφυλάξεις.

Δείτε επίσης: Τουρκία: Πληθωρισμός υπερτετραπλάσιος του στόχου – «Δεν καταλαβαίνει» ο Ερντογάν

Loading