Αυστραλία: Κυκλώνας χτυπά τη χώρα με ανέμους 288 χλμ την ώρα

Πολύ ισχυρός κυκλώνας έπληξε τις προηγούμενες ώρες σημαντικό μέρος της Αυστραλίας, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 288 χλμ την ώρα.

Ο κυκλώνας Ίλσα κατατάσσεται στην κατηγορία 5 και έφτασε κοντά στο χωριό Πάρντου, το οποίο βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Πλέον η πορεία του είναι προς το εσωτερικό της Αυστραλίας, ενώ είναι σημαντικό ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

propoli

“Δεν λάβαμε κανένα αίτημα για βοήθεια”, σημείωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Πίτερ Σότον σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο ABC.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίου καυσίμων και ενός χώρου στάθμευσης τροχόσπιτων στο Πάρντου ανέφεραν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επιχείρησή τους υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, ο κυκλώνας συνοδευόταν την ώρα που έφτασε στην ξηρά από ανέμους που έπνεαν με μέση ταχύτητα 218 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ ριπές έφταναν τα 288 χιλιόμετρα την ώρα. Πρόκειται για ρεκόρ για την Αυστραλία, όπου η υψηλότερη ταχύτητα ανέμων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ανερχόταν στα 194 χιλιόμετρα την ώρα κατά το πέρασμα του κυκλώνα Τζορτζ το 2007.

Ο Ίλσα υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 ενώ βρισκόταν πάνω από την ξηρά και συνοδευόταν από ανέμους που έφταναν τα έως και 165 χιλιόμετρα την ώρα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διατήρησαν τον “κόκκινο συναγερμό” στις ζώνες από τις οποίες είναι πιθανόν να περάσει ο κυκλώνας.

Σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται πολλά ορυχεία σιδήρου, χαλκού και χρυσού, ορισμένα από τα μεγαλύτερα της Αυστραλίας.

Για προληπτικούς λόγους ορισμένα από αυτά, όπως το χρυσωρυχείο του Νιούκρεστ στην μικρή πόλη Τέλφερ, επιβράδυναν τις επιχειρήσεις τους.

Το λιμάνι Πορτ Χέντλαντ, μεγάλο κέντρο αποστολής σιδηρομεταλλεύματος, έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας καθώς προσέγγιζε την ξηρά ο κυκλώνας.

Σύμφωνα με την ANZ Bank, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, το κλείσιμό του θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται στην χαλυβουργία.

Δείτε επίσης: Μ. Παρασκευή: Το ωράριο των εμπορικών και των σούπερ μάρκετ

Loading