Αυστραλία: Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις – Κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Χιλιάδες άνθρωποι στην στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έλαβαν σήμερα εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, περιλαμβανομένων κατοίκων δυτικής συνοικίας της Μελβούρνης, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και την υπερχείλιση ποταμών

Μεγάλες περιοχές της πολιτείας Βικτώρια, της Νέας Νότιας Ουαλίας και της νησιωτικής πολιτείας Τασμανία πλήττονται από την Τετάρτη από ισχυρές βροχοπτώσεις, με τον όγκο νερού που έπεσε σε κάποιες περιοχές να ξεπερνά αυτόν που συνήθως καταγράφεται σε διάστημα ενός μήνα, επεσήμαναν αξιωματούχοι.

propoli

Τα ποτάμια κινδυνεύουν να υπερχειλίσουν, προειδοποίησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Βικτώρια, ο Τιμ Γουίμπους. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί κάτοικοι της πολιτείας αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στη διάρκεια της νύκτας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 επιχειρήσεις διάσωσης.

«Πιστεύω ότι όλο αυτό θα προκαλέσει ζημιές σε περιουσίες, σε δρόμους, σε δημόσιες υποδομές και ο όγκος του νερού θα φτάσει σε νέο ρεκόρ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αύριο Σάββατο θα ληφθεί απόφαση για το αν θα επαναλειτουργήσουν τα κέντρα καραντίνας για την covid-19 που είχε δημιουργήσει η πολιτεία, αυτή τη φορά για να στεγάσουν τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Εικόνες στα μέσα κοινωνική δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να περπατούν σε πλημμυρισμένους δρόμους, με το ύψος του νερού να τους φτάνει ως το γόνατο, ενώ άλλοι να διασώζονται με βάρκες. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περίπου 200 άλογα κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα νερά στην πόλη Μάνγκαλορ.

Περίπου 1.000 κάτοικοι της Γουέντερμπερν, μια μικρή πόλη βόρεια της Μελβούρνης, έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ένα κοντινό φράγμα.

Στην Τασμανία εκδόθηκαν σήμερα νέες εντολές για εκκενώσεις, ενώ στη Νέα Νότια Ουαλία εκατοντάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύκτα σε καταλύματα.

Οι βροχοπτώσεις άρχισαν να περιορίζονται σήμερα, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι αναμένεται ένα ακόμη πιθανόν επικίνδυνο σύστημα την επόμενη εβδομάδα.

Καταστροφικές πλημμύρες έχουν πλήξει επανειλημμένα τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας από τις αρχές του προηγούμενους έτους λόγω του φαινομένου Λα Νίνια που προκαλεί περισσότερες βροχοπτώσεις.

Δείτε επίσης: Αυστραλία: Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε πίνακα του Πικάσο

Loading