Αιγαίο: Σήμα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση για «ήρεμα νερά», με την ακύρωση του «Θαλασσόλυκου»

Οι σκέψεις για την ακύρωση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» είχαν γνωστοποιηθεί λίγο πριν από τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όποτε το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει διαγράψει από την ιστοσελίδα του την ανακοίνωση διεξαγωγής της ετήσιας αεροναυτικής άσκησης DENIZ KURDU.

Η ματαίωση της άσκησης ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μήνυμα από την Τουρκία για τη διατήρηση «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Αλεξάνδρα Φωτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα», η ακύρωση του «Θαλασσόλυκου» για την Αθήνα είναι ένα μήνυμα ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά στη διατήρηση της ηρεμίας στην παρούσα περίοδο. Εκτιμάται ότι έγινε στο πλαίσιο του -άτυπου- μορατόριουμ που έχει ξεκινήσει μετά τους φονικούς σεισμούς στην Ανατολική Τουρκία και την άμεση αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα και τηρείται ευλαβικά με το ημερολόγιο των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων να παραμένει στο κενό από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

propoli

Η εκτίμηση είναι ότι τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις των δύο χωρών θα φθάσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα είναι σε συνάρτηση της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τη Δύση. Πρώτο κρίσιμο τεστ αυτού του δρόμου θα αποτελέσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου και το ζήτημα της άρσης της άρνησης της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Άλλωστε το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες πριν, με την ανταπόκριση της Τουρκίας στο περιστατικό των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, μετά την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Πέραν του άτυπου μορατόριουμ, άλλοι λόγοι που συντέλεσαν στην ακύρωση της άσκησης ήταν οι πρόσφατες εκλογές, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα της Τουρκίας και η εξοικονόμηση πόρων.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Η συγκεκριμένη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας θα λάμβανε χώρα μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα συμμετείχε για πρώτη φορά το νέο μικρό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, TCG Anadolu.

Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι το 2021 είχαν λάβει μέρος 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επαναδρωμένα αεροσκάφη, ομάδες αμφίβιων καταδρομέων, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, μεταγωγικά, σωστικές ομάδες, κορβέτες και περισσότεροι από 20.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Δείτε επίσης: Airbnb: Στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση

Loading