Αλβανία: Αναταραχή γύρω από το τουριστικό σχέδιο των Τζάρεντ Κούσνερ και Ιβάνκα Τραμπ

Αλβανία: Αναταραχή γύρω από το τουριστικό σχέδιο των Τζάρεντ Κούσνερ και Ιβάνκα Τραμπ

Η Αλβανία βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς οι διαδηλώσεις κατά του τουριστικού σχεδίου του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του πρώην προεδρικού ζεύγους Τραμπ, κερδίζουν έδαφος. Το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2024, απειλεί να αλλοιώσει προστατευμένες περιοχές της χώρας.

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του σχεδίου, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Ο Κούσνερ και η Ιβάνκα Τραμπ έχουν προγραμματίσει την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων και θερέτρων στην περιοχή Βιόσα/Νάρτα, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τιράνων, καθώς και στο ακατοίκητο νησί Σαζάν, πρώην στρατιωτική βάση.

Στο τέλος του 2024, η αλβανική κυβέρνηση χορήγησε στην Atlantic Incubation Partners LLC, συνδεδεμένη με το επενδυτικό ταμείο Affinity του Κούσνερ, το καθεστώς στρατηγικού επενδυτή, επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Ωστόσο, η ταυτότητα των επενδυτών και η διαφάνεια των χρηματοδοτήσεων παραμένουν αμφίβολες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις του σχεδίου, καθώς η περιοχή Βιόσα-Νάρτα φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Περισσότερες από 40 ΜΚΟ έχουν ζητήσει την άμεση αναστολή του σχεδίου, ενώ οι διαδηλώσεις εντάθηκαν μετά από βίντεο που δείχνουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες στην παραλία.

Η αντίσταση κορυφώνεται, με διαδηλωτές να ζητούν την ακύρωση του τουριστικού σχεδίου και την αναγνώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Η ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) έχει ξεκινήσει έρευνα για τις διαδικασίες που αφορούν την προστατευόμενη ζώνη και την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιούνται για την αγορά της γης.

Loading

Play