Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και φοιτητές και μαθητές Λυκείου σημειώθηκαν σήμερα 5η ημέρα των διαδηλώσεων στα Τίρανα, στη λεωφόρο Δυρραχίου, κοντά στο υπουργείο Παιδείας.
Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει σε πολλές αλβανικές πόλεις. Στη Λέζα και το Δυρράχιο επικρατεί μεγάλη ένταση, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις.
Χθες έγινε κάλεσμα προς τους Αλβανούς της διασποράς να συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις, ενώ χθες βράδυ δίπλα στους φοιτητές εμφανίστηκαν και οι διαδηλωτές του κινήματος Φλαμίνγκο, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον Ιούνιο. Ωστόσο, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνεται σήμερα στις 19:00 τοπική ώρα.
Το αίτημα των διαδηλωτών είναι να παραιτηθεί ο Έντι Ράμα και η κυβέρνησή του, όμως ο πρωθυπουργός, με τις σημερινές του δηλώσεις, δεν έκανε πίσω. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ευθύνη του σε αυτές τις στιγμές είναι να προστατεύσει τους πολίτες, να εγγυηθεί τη δικαιοσύνη και να προχωρήσει με την εντολή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύει στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2030.
Η βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην υπουργός Εξωτερικών Ελίζα Σπιροπάλι, έστειλε προσωπική επιστολή στον Ράμα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην μακροσκελή επιστολή της, «η κρίση δεν λύνεται με δηλώσεις από γραφεία, με την αποστασιοποίηση από τους ανθρώπους ή με πολιτικές δικαιολογίες. Απαιτεί άμεση ακρόαση, αναγνώριση του τι είναι λάθος, ανάληψη πολιτικής ευθύνης και λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων».
![]()

