Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την κριτική του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση δεν πρόκειται να φέρει αλλαγή καθεστώτος.
Κατά τη διάρκεια συνέδριου που διοργάνωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μερτς τόνισε ότι οι ενέργειες του Τραμπ δεν προάγουν την αποκλιμάκωση, αλλά αντίθετα κλιμακώνουν την κατάσταση με αβέβαια αποτελέσματα. «Είναι πράγματι η αλλαγή καθεστώτος ο στόχος; Αν αυτός είναι ο στόχος, δεν πιστεύω ότι θα τον πετύχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κριτική του Τραμπ για την υποστήριξη της Γερμανίας στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ, ο Μερτς υπογράμμισε: «Οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι άμεσες και σοβαρές».
Ο καγκελάριος αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, του είπε να ρωτά τη Γερμανία πριν από οποιαδήποτε απόφαση. «Μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει αποδεχθεί την απουσία συμμετοχής του ΝΑΤΟ στις μάχες.
Ο Μερτς προσέφερε υποστήριξη για μελλοντικές αποστολές, όπως η απομάκρυνση ναρκών από τα Στενά του Χορμούζ, υπό την προϋπόθεση σχετικής εντολής από διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ότι αναμένεται.
![]()

