Άντονι Αλμπανέζι: Ο γιός μιας ανύπανδρης μητέρας με σύνταξη αναπηρίας, που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα και είναι μόλις ο τέταρτος ηγέτης Εργατικού Κόμματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που “εκθρονίζει” φιλελεύθερο πρωθυπουργό παρότι η νίκη του στις χθεσινές εκλογές ήταν ουσιαστικά η απόρριψη του απερχόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και της πολιτικής του σφραγίδας

Μοναχογιός ανύπανδρης μητέρας, η οποία τον μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε υποβαθμισμένο προάστιο του Σίδνεϊ με μοναδικό της εισόδημα μια σύνταξη αναπηρίας, ο “Αλμπο“, όπως είναι το υποκοριστικό του από τότε που ήταν παιδί, έχει προφανώς διαμορφώσει χαρακτήρα χάρη στην αφετηρία του στη ζωή.

propoli

Eίναι επίσης ήρωας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός στα 121 χρόνια του θεσμού που δεν έχει “αγγλοκέλτικο επίθετο“.

Οι φίλοι του προφέρουν το όνομά του “Αλμπανέζ“, αλλά η σωστή προφορά του είναι Αλμπανέζι καθώς ο βιολογικός του πατέρας ήταν Ιταλός.

Ο Αλμπανέζει αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διάρκεια των 6 εβδομάδων προεκλογικής του εκστρατείας στα μαθήματα ζωής που πήρε από την δύσκολη παιδική του ηλικία. Η εκστρατεία των Εργατικών, άλλωστε, επικεντρώθηκε σε πολιτικές περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης των αγοραστών πρώτης κατοικίας που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές των ακινήτων και την στασιμότητα των μισθών.

Οι Εργατικοί έχουν επίσης δεσμευτεί στην παροχή φθηνότερων παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους γονείς και καλύτερων συνθηκών για τους οίκους ευγηρίας.

Λέει πολλά για την σπουδαία χώρα μας ότι ο γιός μιας ανύπανδρης μητέρας με σύνταξη αναπηρίας, που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο Κάμπερνταουν μπορεί και βρίσκεται απόψε ενώπιόν σας ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Κάθε γονιός θέλει οι απόγονοί του να έχουν περισσότερα από ό,τι είχε εκείνος. Η μητέρα μου ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή για εμένα. Και εύχομαι το ταξίδι μου στη ζωή να εμπνεύσει τους Αυστραλούς να φθάσουν μέχρι τα αστέρια“.

Για να αποφύγει το στίγμα του “νόθου παιδιού” σε μια ρωμαιοκαθολική οικογένεια της εργατικής τάξης στην κοινωνικά συντηρητική περίοδο του 1960 στην Αυστραλία, ο Αλμπανέζι είχε μάθει από την μητέρα του ότι ο ιταλός πατέρας του, ο Κάρλο Αλμπανέζι, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο λίγο μετά τον γάμο του με την ιρλανδοαυστραλή μητέρα του Μεριάν Έλερι στην Ευρώπη.

Η μητέρα του, η οποία έβγαλε αναπηρική σύνταξη λόγω της χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την οποία έπασχε, του είπε την αλήθεια όταν εκείνος ήταν 14 ετών: ο πατέρας του δεν ήταν νεκρός και οι γονείς του ποτέ δεν παντρεύτηκαν.

Ο Κάρλο Αλμπανέζι ήταν θαλαμηπόλος σε κρουαζιερόπλοιο όταν γνώρισε την μητέρα του Άντονι το 1962 στη διάρκεια του μοναδικού ταξιδιού που έκανε εκείνη στο εξωτερικό.

Εκείνη επέστρεψε στο Σίδνεϊ έπειτα από επτά μήνες ταξιδιού μέσω της Ασίας στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη, σχεδόν τεσσάρων μηνών έγκυος, σύμφωνα με την βιογραφία του Αλμπανέζι που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο “Αλμπανέζι: Μιλώντας Χωρίς Περιστροφές“.

Η μητέρα του ζούσε με τους γονείς της σε εργατική κατοικία στο Κάμπερνταουν όταν γεννήθηκε εκείνος, το μοναχοπαίδι της, στις 2 Μαρτίου του 1963.

Από αφοσίωση στη μητέρα του και από τον φόβο να μην την πληγώσει, περίμενε να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα μετά τον θάνατό της το 2002.

Πατέρας και γιός συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε πολύ καλό κλίμα το 2009 στην γενέτειρα του πατέρα στην πόλη Μπαρλέτα, στην νότια Ιταλία.

Ο Άντονι Αλμπανέζι βρισκόταν στην Ιταλία για επιχειρηματικές συναντήσεις ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας.

Ο Άντονι Αλμπανέζι διετέλεσε υπουργός σε όλη τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εξαετούς παραμονής των Εργατικών στην εξουσία και έφθασε στο ανώτερο αξίωμά του–αντιπρόεδρος της κυβέρνησης–κατά το τελευταίο τρίμηνο της παραμονής των Εργατικών στην κυβέρνηση που έληξε με τις εκλογές του 2013.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι δεν είναι το ταπεινό του υπόβαθρο που τον καθιστά ακατάλληλο για πρωθυπουργό, αλλά η αριστερή πολιτική του.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του διατείνονται ότι, παρότι προέρχεται από την αποκαλούμενη σοσιαλιστική πτέρυγα του κόμματος, ο Αλμπανέζι είναι πραγματιστής με μια αποδεδειγμένη ικανότητα να διαχειριστεί τα πιο συντηρητικά στοιχεία του κόμματος.

Τον τελευταίο χρόνο έχει υποβληθεί σε μια αλλαγή στην εμφάνισή του, επιλέγοντας πιο σύγχρονα κοστούμια και γυαλιά οράσεως.

Επίσης έχασε 18 κιλά, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια να εμφανιστεί πιο ελκυστικός στους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος λέει ότι πίστεψε πως θα πέθαινε όταν είχε ένα τροχαίο τον περασμένο Ιανουάριο στο Σίδνεϊ και ότι αυτό στάθηκε καταλυτικό για να επιλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κατά την επινίκια ομιλία του ο Αλμπανέζι είχε πλάι του την γερουσιαστή Πένι Γουόνγκ, η οποία θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών και έχει μαλαισιανοκινέζο πατέρα και μητέρα Αυστραλή ευρωπαϊκής καταγωγής.

Νομίζω ότι είναι καλό. Κάποιος που δεν έχει αγγλοκέλτικο επίθετο είναι ο αρχηγός στην Βουλή των Αντιπροσώπων και…κάποιος με επίθετο όπως το Γουόνγκ είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης στη Γερουσία“, είπε ο Αλμπανέζι.

Η Αυστραλία έχει δεχτεί κριτική για την υπερεκπροσώπησή της στη Βουλή απογόνων βρετανών αποικιστών. Ομως σήμερα σχεδόν ο μισός πολυπολιτισμικός πληθυσμός της είναι άνθρωποι γεννημένοι σε άλλες χώρες ή έχουν έναν γονέα γεννημένο σε άλλη χώρα.

Κινέζοι και Ινδοί μεταναστεύουν όλο και περισσότερο στη χώρα.

Loading