Η Ολλανδία προχωρά σε απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων από ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ξεκινώντας από τις 22 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να μην συμβάλλει σε παράνομες καταστάσεις.
Η απαγόρευση αφορά την εισαγωγή, αγορά και πώληση αγαθών από παράνομους οικισμούς, με το υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει ότι η παράκαμψη αυτών των μέτρων είναι επίσης απαγορευμένη.
Η Δυτική Όχθη κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967, με πάνω από 500.000 Ισραηλινούς εποίκους να ζουν εκεί, δίπλα σε περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Όλοι οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ολλανδίας να τηρήσει τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία, έχουν ήδη επιβάλει παρόμοιους περιορισμούς.
Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναφέρουν σχεδόν καθημερινές επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους.
![]()
