Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με απώτερο, αλλά μακρινό στόχο, *την επίτευξη ειρήνευσης στον πόλεμο που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.*
Μόσχα και Κίεβο πραγματοποίησαν τις πρώτες απευθείας συνομιλίες από το 2022 στις 16 Μαΐου και πάλι στη μεγαλούπολη της Τουρκίας, αν και η συνάντηση αυτή δεν απέφερε πολλούς καρπούς, με τις δύο χώρες να δεσμεύονται απλώς σε μια μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από μία από τις πιο παράτολμες και επιτυχημένες ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εδάφους, *που έπληξε στόχους ως τη Σιβηρία.*
Μεγάλη συντονισμένη επίθεση με drones είχε στόχο τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια και κατέστρεψε δεκάδες αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων στρατηγικά βομβαρδιστικά, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU).
Ο νέος κύκλος των συνομιλιών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο ανάκτορο Τσιραγάν, ένα οθωμανικό παλάτι στις όχθες του Βοσπόρου το οποίο λειτουργεί πλέον ως πολυτελές ξενοδοχείο.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι στις σημερινές συνομιλίες θα παρουσιάσει ένα «μνημόνιο» με τους όρους της για την επίτευξη ειρήνευσης, το οποίο όμως αρνήθηκε να δώσει εκ των προτέρων στην Ουκρανία, όπως ζητούσε το Κίεβο.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά από μια συμφωνία, είτε πρόκειται για εκεχειρία είτε για μια πιο μακροπρόθεσμη διευθέτηση της σύγκρουσης. Προτεραιότητες της Ουκρανίας είναι «μια πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία» και «η επιστροφή των αιχμαλώτων» και των παιδιών τα οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει απαγάγει, δήλωσε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εξάλλου ο Ζελένσκι επιδιώκει μια απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που το Κρεμλίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα μέχρι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται «την άνευ όρων εκεχειρία» που ζητούν το Κίεβο και οι Δυτικοί και επιμένει να διευθετηθούν «οι βαθιές αιτίες» της σύγκρουσης. Η Ρωσία απαιτεί η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να της παραχωρήσει πέντε επαρχίες τις οποίες ελέγχει εν μέρει.
Το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτους τους όρους αυτούς και ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφός του. Η Ουκρανία επιθυμεί επίσης να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλειά της, τις οποίες θα υποστηρίζουν οι Δυτικοί, όπως η προστασία του ΝΑΤΟ ή η παρουσία Δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός της. Η Ρωσία το αποκλείει.
Βασικός διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά θα είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Πούτιν που ήταν επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και κατά τις συνομιλίες του 2022. Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρουστέμ Ουμέροφ.
«Διπλωματικοί σύμβουλοι» της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα βρίσκονται «επί του πεδίου (…) σε στενή συνεργασία με την ουκρανική ομάδα διαπραγμάτευσης», δήλωσε χθες από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ